ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής Hydrobots έρχεται και φέτος στα σχολεία

Αθήνα 29.1.2016, 14:09

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου συνεχίζει και φέτος την υποστήριξη του πρωτότυπου προγράμματος θαλάσσιας ρομποτικής Hydrobots, το οποίο είναι σχεδιασμένο για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου και αφορά στην κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle).
      
Οι εκπαιδευτικοί, από όλη την χώρα, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν φέτος, με τους μαθητές τους στο πρόγραμμα Hydrobots θα πρέπει να συμπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν την απαραίτητη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα βρουν στον σύνδεσμο  http://hydrobots.gr/index/?page_id=2084, επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το όχημα, εντός ή εκτός μαθήματος.

Το πρόγραμμα Hydrobots ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003 με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα στην Ελλάδα συμμετείχαν περισσότερα από 240 σχολεία, 2.500 μαθητές/μαθήτριες και 290 εκπαιδευτικοί. Μοναδική υποχρέωση των συμμετεχόντων είναι να παραλάβουν τα πακέτα, να τα ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία και να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση κάποιες βασικές αναφορές για την εξέλιξη του προγράμματος και την συμμετοχή των μαθητών τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από online forum, όπου οι συμμετέχοντες έχουν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να λύσουν απορίες και να βρουν καινούργιες ιδέες βελτίωσης των οχημάτων τους. Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όλες οι ομάδες, φετινές και περσινές, συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό. Υποβρύχιες κατασκευές, αναβαθμίσεις αλλά και αλλαγές στην εμφάνιση των οχημάτων είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και έδωσε «ειδικό βάρος» στο όλο πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση των προηγούμενων προγραμμάτων, το Ίδρυμα Ευγενίδου ζήτησε από τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές να αξιολογήσουν το πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωσή του. Στα πλαίσια αυτής της αξιολόγησης λάβαμε δεκάδες ενδιαφέροντα σχόλια από μαθητές και εκπαιδευτικούς:
 «Πετύχαμε άριστη συνεργασία με τους καθηγητές και τους συμμαθητές. Γνωρίσαμε και μάθαμε για προγράμματα που δεν γνωρίζαμε έως τώρα. Πολλοί συμμαθητές ασχολήθηκαν και με την ρομποτική και την κατασκευή τους.…» αναφέρει μαθητής από το Γ.Ε.Λ. Τρικάλων, ενώ μαθητής του Γ.Ε.Λ. Καλαμαριάς  τονίζει: «… Θεωρώ ότι η επιλογή μου να μπω στην ομάδα για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η καλύτερη που θα μπορούσα να είχα κάνει φέτος! Παρ'όλη την πίεση της τρίτης λυκείου, η κατασκευή του Υδρορομπότ αποτέλεσε ένα ευχάριστο αλλά και δημιουργικό διάλειμμα που παράλληλα αποτέλεσε πυξίδα για την επιλογή των πανεπιστημιακών μου σπουδών (στους μηχανολόγους μηχανικούς). Επίσης όμως το πρόγραμμα αυτό δεν βοήθησε μόνο εμένα, αλλά έδωσε στόχο και όραμα και στους άλλους συμμαθητές μου. ...» 

Εκπαιδευτικός του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου περιγράφει: «Το ενδιαφέρον των μαθητών για το πρόγραμμα ήταν μεγάλο πριν ακόμα έρθουν τα υλικά κατασκευής. Πραγματικά ρωτούσαν κάθε μέρα για αυτά. Το ενδιαφέρον αυτό μεγάλωνε μέρα με την μέρα κατά την κατασκευή. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του προγράμματος ήρθαμε σε επαφή με αντικείμενα (κυρίως κατασκευαστικά) που ήταν ξένα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.», ενώ εκπαιδευτικός του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας αναφέρει χαρακτηριστικά: «ενθουσιασμός και έκπληξη για το πόσο απλά μπορούμε να έχουμε τεχνικά αποτελέσματα - δημιουργία οχήματος νερού κάνοντας χρήση υλικών που μπορούμε να βρούμε με ευκολία (-σχετική-), ενώ η βιωματική πλευρά της μάθησης αυξάνει την αυτοπεποίθηση και ενεργοποιεί τεχνικές μάθησης».

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον case study από σχολείο της Μυτιλήνης: https://www.youtube.com/watch?v=VDBAr9G7t_E.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αντλήσετε: στην ιστοσελίδα http://www.hydrobots.gr, μέσω του e-mail:  info@hydrobots.gr, ή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Δημήτρη Πιπερίδη (210-9469678).


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved