ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
«Πόλεμος» για τις θέσεις καθηγητών στα ΑΕΙ

Αθήνα 26.2.2016, 12:10

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Προέδρων των ΤΕΙ με αφορμή τη μοιρασιά των 500 θέσεων καθηγητών στα ΑΕΙ που θα πληρωθούν φέτος.  

Η Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ θεωρεί άδικη και αντιδημοκρατική τη μοιρασιά 365 - 135 υπέρ των Πανεπιστημίων και προσάπτει στο υπουργείο Παιδείας μεροληψία. Επισημαίνει δε ότι η απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό.

Από την πλευρά του το υπουργείο, δια της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, εκδηλώνει την θλίψη του για την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, «που αντί να χαιρετίσουν την πρόσληψη μετά από έξι χρόνια μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική. Σε αυτά τα 6 χρόνια ποτέ  δεν κάλεσαν ούτε τους γονείς ούτε τους φοιτητές, ούτε τις τοπικές κοινωνίες να αντισταθούν στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τώρα, που μετά από πολύ αγώνα  εξασφαλίστηκαν αυτές οι θέσεις, τώρα καταγγέλλουν το υπουργείο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Όταν την εποχή των «παχέων αγελάδων» οι τότε κυβερνήσεις –καθΆ ομολογίαν των ίδιων των Προέδρων- έδιναν 700 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 50 στα ΤΕΙ, τότε δεν μιλούσαν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά».

«Όταν, επίσης, την εποχή των «παχέων αγελάδων» προκηρύξεις για πλήρωση μελών ΕΠ των ΤΕΙ κηρύσσονταν άγονες, και πάλι η Σύνοδος των Προέδρων δεν έθετε θέμα δημοκρατίας. Σήμερα που δίνονται για πρώτη φορά θέσεις, θεωρούν ότι θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα των ΤΕΙ δια μαγείας και αυτόματα», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων/διδασκουσών-διδασκομένων. Αυτή η αναλογία είναι συντριπτικά δυσμενέστερη για τα ΤΕΙ. Η λύση ωστόσο που προκρίθηκε δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ.

Όπως όλοι γνωρίζουν, ακολουθούν άλλες 500 θέσεις το φθινόπωρο οι οποίες θα κατανεμηθούν με τρόπο που θα ενισχύσει τη βελτίωση αυτής της αναλογίας στα ΤΕΙ.

Όσο για τη ρύθμιση για τα διδακτορικά στα ΤΕΙ, υπάρχει στο ν/σ για την έρευνα μεταβατική διάταξη που το ρυθμίζει. Μάλλον οι Πρόεδροι των ΤΕΙ δεν είναι καλά ενημερωμένοι».

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΤΕΙ
Η Σύνοδος των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ με ιδιαίτερη έκπληξη, πικρία και απογοήτευση διαπιστώνει την κατάφωρα άδικη και επί της ουσίας παράνομη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, της 24ης /2/2016, για την κατανομή 500 θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού μεταξύ ΤΕΙ (135 θέσεις) και Πανεπιστημίων (365 θέσεις).

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι οι θέσεις κατανεμήθηκαν με μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια. Είναι καταφανέστατο, ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η αναλογία Καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μέσος όρος 1/100) συγκριτικά με Πανεπιστήμια (μέσος όρος 1/30). Οι ισχυρισμοί περί μεγαλύτερων αναγκών των Πανεπιστημίων δεν ευσταθούν, διότι μπορεί ο αριθμός των ΤΕΙ  προς εκείνο των Πανεπιστημίων να είναι 1:2, ωστόσο η αναλογία των φοιτητών μας είναι 7 προς 10 και αριθμητικά το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά  έναντι των Πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ). Επί πλέον, οι ανάγκες σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεπερνούν τις 860 θέσεις, όπως είχε συμφωνηθεί με το Υπουργείο, και αντ΄αυτού το Υπουργείο ενέκρινε τις 671 θέσεις με κονδύλια από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων για 50 θέσεις μόνο! Οι υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων, τα οποία όμως για τα περισσότερα ΤΕΙ έχουν εξαντληθεί και δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους. 

Η αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση οδηγεί τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω μαρασμό. Ακόμη, θεωρεί ότι η μη προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που υποσχέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σία Αναγνωστοπούλου για τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά) μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων κάνει φανερό το ανακόλουθο λόγων και έργων της Αν. Υπουργού. 

Κατόπιν αυτών καλούμε τον Υπουργό κ. Ν. Φίλη, να δώσει τον αλγόριθμο κατανομής, που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσιότητα και μετά από σχετικό διάλογο με τη Σύνοδο να προβεί στη διορθωτική απόφαση που εξέδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, η Σύνοδος αποσύρει τον εκπρόσωπό της Καθηγητή κ. Μιχάλη Μπρατάκο από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία τον οποίο θεωρεί άκρως προσχηματικό και με προειλημμένες αποφάσεις.
Επιπρόσθετα, η Σύνοδος με κάθε πρόσφορο μέσο ξεκινά την πληροφόρηση των χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους για την αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου και προτίθεται να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των Ιδρυμάτων, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων και Αναπλ. Προέδρου ΤΕΙ
Μπρατάκος Μιχάλης – Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
Καπετανάκης Ευάγγελος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης
Πασχαλούδης Δημήτριος – Πρόεδρος ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved