ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το ΑΠΘ βελτιώνει τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη

Αθήνα 30.3.2016, 06:16

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενισχύει την παρουσία του στις διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, στη διεθνή κατάταξη της QS για το 2016, το ΑΠΘ ανήλθε στα 300 καλύτερα Πανεπιστήμια της παγκόσμιας κατάταξης (μεταξύ των 4,226 Πανεπιστημίων του κόσμου που εξετάζει η QS) σε 14 από τα 42 θεματικά-επιστημονικά πεδία (βαθμολογήθηκε σε 36 από τα 42) και μάλιστα σε 5 από αυτά βρίσκεται μεταξύ των 200 κορυφαίων. 

Ειδικότερα, το ΑΠΘ κατατάσσεται στις θέσεις 51-100 στο πεδίο της Αρχαιολογίας και στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών, για τέταρτη μάλιστα συνεχή χρονιά, ενώ βρίσκεται στις θέσεις 101-150 στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος, στις θέσεις 151-200 στα πεδία της Γεωπονίας και της Δασολογίας, καθώς και στις Επιστήμες Γης και Θάλασσας (πίνακας). 

Σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρατηρείται σαφής βελτίωση των επιδόσεων του Ιδρύματος καθώς υπήρξε άνοδος σε 3 επιστημονικά πεδία, στασιμότητα σε 10, ενώ 1 υποχώρησε ελαφρώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 το ΑΠΘ ήταν σε 4 επιστημονικά πεδία μεταξύ των 200 κορυφαίων (έναντι 5 φέτος), ενώ σε 11 πεδία ήταν μεταξύ των 300 κορυφαίων (έναντι 14 φέτος). 

Περισσότερα για την διεθνή κατάταξη της QS θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.iu.qs.com/university-rankings/subject-tables.

Ανοδική πορεία
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κατάταξη Webometrics (http://www.webometrics.info/en/detalles/auth.gr) για το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ΑΠΘ βρίσκεται στη θέση 196 στον κόσμο, μεταξύ των περίπου 20.000 Ιδρυμάτων που εξετάστηκαν, και στη θέση 72 στην Ευρώπη, μεταξύ των 6.051 Ιδρυμάτων. 

«Η ανοδική πορεία του ΑΠΘ στις διεθνείς κατατάξεις τα τελευταία χρόνια, η θετικότατη πρόσφατη Εξωτερική του Αξιολόγηση, καθώς και οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις των μελών του, επισφραγίζουν το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιό μας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λειτουργίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.  Επιβραβεύονται έμπρακτα οι προσπάθειες όλου του διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού του ιδρύματος, καθώς και της Διοίκησης για διεθνή ανάδειξη του έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

* Ακολουθεί παρουσίαση της μεθοδολογίας της QS World University Rankings, όπως την παραθέτει το ΑΠΘ.Η μεθοδολογία της QS World University Rankings
Στην μεθοδολογία της QS για τα επί μέρους επιστημονικά πεδία  χρησιμοποιούνται τέσσερις επιμέρους δείκτες:

Ακαδημαϊκή έρευνα ερωτηματολογίων. Πρόκειται για το περισσότερο αμφισβητούμενο κριτήριο της QS. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτούνται για την κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2012 χρησιμοποιήθηκαν 46,000 ερωτηματολόγια από ακαδημαϊκούς που προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες. Χρησιμοποιήθηκαν και ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από προηγούμενα χρόνια, καθώς θεωρήθηκε ότι η γνώμη των ακαδημαϊκών δεν αλλάζει εύκολα μέσα σε 1-2 χρόνια. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 50% (science, technology) έως 90% (literature).

Έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών (10%). Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2012 χρησιμοποιήθηκαν 25,500 ερωτηματολόγια από περισσότερες από 130 χώρες. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 10% (life and natural sciences, social sciences, humanities) έως 40% (accounting, finance).

Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία (20%). Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό εργασιών. Ο τομέας μιας εργασίας δεν καθορίζεται από το Τμήμα από το οποίο προέρχονται οι συγγραφείς, αλλά από τον κύριο επιστημονικό τομέα των περιοδικών στα οποία έχουν δημοσιευτεί οι εργασίες, ο οποίος καθορίζεται από τον κωδικό ASJC (All Science Journal Classification). Τα διεπιστημονικά περιοδικά δεν συμπεριλαμβάνονται. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 0% (literature) έως 25% (life and natural sciences).

H-index: Αυτό το κριτήριο αφορά στο γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκοντες σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκοντα MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα. Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2. Το βάρος του κριτηρίου αυτού ποικίλλει ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 0% (literature) έως 25% (life and natural sciences).


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved