ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Με εξέταση - παρωδία θα νομιμοποιηθούν οι πλαστοί τίτλοι σπουδών

Αθήνα 26.5.2016, 23:46

Με εξέταση - παρωδία που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι και η οποία προβλέπεται σε παλαιότερη νομοθεσία, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χρονίζον θέμα των δημοσίων υπαλλήλων με πλαστούς τίτλους σπουδών, εγείροντας ποικίλες αντιδράσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των πλαστών τίτλων σπουδών είχε αναδείξει πριν από περίπου δέκα χρόνια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία κατήγγειλε ότι δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα χορήγησαν περίπου 2.500 πλαστά πτυχία, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα. Όμως η καταγγελία αυτή δεν «συγκίνησε» καμιά από τις παρελθούσες κυβερνήσεις, παρότι επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου είχε ψηφισθεί νόμος για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 προβλέπει ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία από Ιδιωτικά ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών, μπορούν να λάβουν νόμιμα πτυχία (απολυτήριο Λυκείου) κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων στα Μαθηματικά και τα Αρχαία. Ο νόμος αφορούσε την περίοδο 2004 - 2008, αλλά τώρα το υπουργείο Παιδείας δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις σε κάθε υπάλληλο του δημοσίου που ανήκει σ' αυτή την κατηγορία, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.

Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007».

Φαυλότητα
Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση καλώντας την «να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας και επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο».

Σε ανακοίνωσή με τίτλο: «Απαιτούμε μια Ελλάδα αξιοκρατίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι. 

Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί.

Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε.
 
Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας. 

Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών “υποτιθεμένων” αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο. 

Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία. 

Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από  την Κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό».

Ν. Φίλης: Τρεις μύθοι
Απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε λόγο για τρεις μύθους και μία ύποπτη απόκρυψη, ενώ προχώρησε και σε μία πρόταση προς την αντιπολίτευση. 

«Μύθος πρώτος: Τα αποκαλούμενα «πλαστά  πτυχία» δόθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ. 

Όχι βέβαια! Πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν 10-15 χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από συγκεκριμένα κυκλώματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πλάτες και πολιτική προστασία από τα κόμματα του δικομματισμού. Οι τότε πολιτικές ηγεσίες επί  χρόνια κώφευαν στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και επέτρεπαν την άνθιση μορφών  ιδιωτικής παραπαιδείας και εξαπάτησης.  Αξίζει, να αναφερθεί ότι οι πρωταγωνιστές και οι εμπλεκόμενοι στις παρανομίες και τις ατασθαλίες, είτε απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.  Επί ΣΥΡΙΖΑ,  το θέμα διερευνήθηκε σε όλη του την έκταση από το Υπουργείο Παιδείας και τις περιφερειακές του υπηρεσίες και αποκαλύφθηκε όλη η έκταση του φαινομένου. Μέχρι στιγμής με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2016, έχουν εντοπιστεί 1516 τίτλοι σπουδών που προέρχονται από τα σχολεία που έκλεισαν λόγω παρατυπιών. Η έρευνα συνεχίζεται.

Μύθος δεύτερος:  2500 κάτοχοι  αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο δημόσιο.
 
Ουδέποτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν, να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασία 2500 διορισμούς στο δημόσιο. 

Μύθος τρίτος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα.  
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος μετά το 2007.

Σήμερα, ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ. Μητσοτάκης τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα. Αιδώς Αργείοι!

Μία ύποπτη απόκρυψη:  Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω εκ νέου απολυτηρίων εξετάσεων ψηφίστηκε όχι από τον Νίκο Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από τη ΝΔ επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007. Βασίστηκε, δε, στο γεγονός , ότι, ενώ, υπήρξε δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολών που παρανόμησαν, ουδέποτε, διερευνήθηκε σε ατομικό επίπεδο η εμπλοκή ενός εκάστου των σπουδαστών, ώστε, να προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Το αποτέλεσμα,  ήταν να κατέχονται νομότυπα απολυτήρια από καταργημένες σχολές με ό, τι αυτό συνεπάγονταν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, ο νόμος Γιαννάκου πρόβλεψε τις εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών, αφού, η υπόθεσή τους δεν διερευνήθηκε δικαστικά και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να τους καταλογιστεί δόλος ή εμπλοκή στις παρανομίες των ιδιοκτητών. Όλοι, επίσης, γνωρίζουν ότι τα αδικήματα εκείνης της περιόδου έχουν παραγραφεί και είναι αδύνατη η δικαστική διερεύνηση σήμερα μετά από τόσα χρόνια.  

Το σκανδαλώδες είναι,  ότι εννέα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατήγορους δεν εφάρμοσαν το νόμο και δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία παρέδωσαν βορά στις ορέξεις των αετονύχηδων της αγοράς, προκειμένου, να γίνει πραγματικότητα η προγραμματική διακήρυξη  του κ. Μητσοτάκη για μαθητές-πελάτες σε σχολεία super market πώλησης αλλοιωμένων τίτλων σποδών και εργασιακές σχέσεις ζούγκλας υπό τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους.

Μία πρόταση προς την αντιπολίτευση: Επειδή, οι κραυγές του υποκινούμενου κοινωνικού αυτοματισμού δεν παράγουν (ευτυχώς) έννομες συνέπειες. Επειδή, είναι  δικαιολογημένη η αγανάκτηση για μη έγκυρους τίτλους σπουδών που οδηγούν σε εργασιακά δικαιώματα, αλλά, αυτή  δεν πρέπει να εκτρέπεται  σε κανιβαλισμούς και ανθρωποφαγίες τόσο συνηθισμένες στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη. Επειδή, η πολιτική και νομική διερεύνηση του θέματος εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οδήγησε στην ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους η πρόβλεψη του νόμου Γιαννάκου. Επειδή, η πολιτική υποκρισία, ιδίως του κ. Μητσοτάκη,  πρέπει να λάβει τέλος και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά στο πεδίο της δημοκρατικής- κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, προτίθεμαι να ζητήσω να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσει το θέμα των μη έγκυρων τίτλων σπουδών και δηλώνω πρόθυμος να συζητήσω και να εξετάσω κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη.

Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε στη συνεδρίαση αυτή τον κ. Μητσοτάκη».

Υπεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης
Αιχμηρή απάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, θυμίζοντάς του ότι όφειλε να γνωρίζει ότι η αποκάλυψη πλαστών πιστοποιητικών ή εγγράφων επισείει την άμεση ανάκληση διορισμού ή/και την πειθαρχική του δίωξη.

Η ανακοίνωση του κ. Βερναρδάκη έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα των "πλαστών πτυχίων", το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντάει, φράση προς φράση, τα εξής:

1. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Ελπίζω η Κυβέρνηση να μη φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο".

Σε ακραία σημεία φαυλότητας είχαν φτάσει οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε ως υπουργός ο κ. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες ανέχθηκαν να λειτουργούν φάμπρικες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και στη συνέχεια προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συγκαλύπτουν τις ανομίες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή ένα θέμα οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην εποχή της παντοδυναμίας ΝΔ και ΠαΣοΚ και αφορά την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρεί να εμπλέξει τη δημόσια διοίκηση και το ΑΣΕΠ ισχυριζόμενος ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων με παράνομους τίτλων σπουδών παραμένουν στο Δημόσιο.

Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη αυτό που όφειλε να γνωρίζει: η αποκάλυψη πλαστών πιστοποιητικών ή εγγράφων επισείει την άμεση ανάκληση διορισμού ή/και την πειθαρχική του δίωξη. Προφανώς, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται σε σύγχυση ή αν δεν γνωρίζει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τους νόμους της Πολιτείας, τότε επιδιώκει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις με σκοπό τη συκοφάντηση του δημόσιου τομέα και όσων τον υπηρετούν.

2. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι"

Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί ολόκληρη την κοινωνία και την κοινή λογική όταν υποδύεται ότι δεν γνωρίζει -παρά το ότι χρημάτισε υπουργός- ότι οι προσλήψεις γίνονται από το ΑΣΕΠ το οποίο και κάνει έλεγχο όλων των πιστοποιητικών που προσκομίζουν οι υποψήφιοι για το Δημόσιο και ότι στη συνέχεια γίνεται νέος έλεγχος κατά την πρόσληψή τους από τον φορέα ή την υπηρεσία που τους προσλαμβάνει.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως προκαλεί μιλώντας για "χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι" όταν φεύγοντας από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν εκείνος ο οποίος είχε αφήσει σε ομηρία περίπου 9.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά.

3. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους δημοσίους υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε".

Ο κ. Μητσοτάκης για το μόνο το οποίο νοιάστηκε προσωπικά ήταν για τη συρρίκνωση και διάλυση του δημόσιου τομέα με χιλιάδες απολύσεις όπως του υπαγορεύουν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του.

4. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της δημόσιας διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας".

Ο κ. Μητσοτάκης και εδώ ψεύδεται χωρίς την παραμικρή συστολή αφού ακόμη και για την υπόθεση των παράνομων εκπαιδευτηρίων και των μη νόμιμων τίτλων, υπήρξε νόμος της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου (άρθρο 24 του ν.3577/2007) ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠαΣοΚ.

5. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Αποτέλεσμα της δουλειάς μας ήταν να αναδειχθεί το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών 'υποτιθεμένων' αριστούχων, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό στο Δημόσιο. Θέλουμε να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα με αξιοκρατία".

Καμία "δουλειά" πέραν τη συγκάλυψης δεν έκανε ο κ. Μητσοτάκης ακόμη κι όταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση των παράνομων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων "Ευρώπη", στην Άρτα, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων 35 εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Αντίθετα, οι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007.

Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο συνέταξε και το σχετικό πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος.

Ας μας πει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης πόσοι από τους "χιλιάδες υποτιθέμενους αριστούχους" μπήκαν στο Δημόσιο και γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι. Επίσης πόσοι από αυτούς μπήκαν στον ιδιωτικό τομέα και πάλι με "ψευδή" στοιχεία.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει την παλινόρθωση του φαύλου συστήματος το οποίο οικοδόμησε η παράταξή του και στήριξε ο ίδιος προσωπικά.

6. Λέει ο κ. Μητσοτάκης: "Οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από την κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι το σωστό".

Οι πολίτες απαιτούν να αποκαλυφθούν όλες οι "φάμπρικες" που είχαν στήσει οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο Δημόσιο. Και θα αποκαλυφθούν.

Στον κ. Μητσοτάκη απευθύνουμε τα ίδια ερωτήματα τα οποία του θέτει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της και απαιτούμε μαζί με την κοινωνία άμεσες απαντήσεις:

• Πού βρίσκονταν το 2005 όταν η ΟΙΕΛΕ ανακίνησε το ζήτημα και κατέθεσε μηνύσεις;
• Πού βρίσκονταν όταν παραγράφονταν τα αδικήματα των 35 εμπλεκόμενων και όταν η ΟΙΕΛΕ ζητούσε τη νομική αναψηλάφιση του θέματος;
• Τι έλεγαν όταν η Κομισιόν το 2014 "πάγωσε" τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω των παράνομων και παράτυπων τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση;
• Γιατί δεν πήραν θέση όταν ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απαυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα θυμήθηκαν το θέμα;».

ΑΔΕΔΥ: καμιά ανοχή
Θέση στο θέμα πήρε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητά να μην επιδειχθεί ανοχή. «Είναι σαφές ότι η προσκόμιση και κατάθεση πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Συνεπώς, όπου και όποτε αποδεδειγμένα διαπιστώνεται η ύπαρξη φαινομένων παραβατικότητας, θα πρέπει -χωρίς δεύτερη σκέψη- να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων» αναφέρει.

Συνεργασία Πανεπιστημιακών: Επιφυλασσόμεθα
«Περάσαμε στην εποχή κατά την οποία διασώζονται οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και «καταδικάζονται» οι νόμιμοι κάτοχοι πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνεργασία Πανεπιστημιακών.

«Δυστυχώς όμως, σε ένα πλαστό κράτος το οποίο δίνει συγχωροχάρτι στην απάτη, δε χωρά η νομιμότητα, όπως διαφαίνεται από τις προθέσεις του yπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη!

Το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου πλήττεται βάναυσα για ακόμα μια φορά, όπως επίσης και η αξιοπρέπεια και η νοημοσύνη των εκατομμυρίων νόμιμων πτυχιούχων.

Επιφυλασσόμεθα για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας, με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ισονομίας στον άκρως ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και ειδικών της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης».

Κάθαρση 
«Κάθαρση» και παραπομπή όσων έχουν διαπράξει απάτη σε δικαστήρια ώστε να μην επιβαρύνονται συλλήβδην τα ιδιωτικά σχολεία με υπόνοιες, ζητούν από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων: «Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Επερώτηση
Ερώτηση για τα πλαστούς τίλους σπουδών των δημοσίων υπαλλήλων προς τους υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του «Ποταμιού» Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών), Κατερίνα Μάρκου (Β' Θεσσαλονίκης), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαϊας).

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα υπολογίζονται σε 2.500 και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές κάτοχοι παράνομων τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους». Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί αν η κυβέρνηση προτίθεται με τη διαδικασία εξετάσεων να «επιλύσει» το θέμα της νομιμοποίησης του τίτλου σπουδών τους, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία "θεραπείας" της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους». 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved