ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Σκέψεις για ίδρυση Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου

Αθήνα 20.10.2016, 17:26 

Ίδρυση Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και θέσεων ΔΕΠ στο πεδίο των Σπουδών Φύλου, προσπάθειες για ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και επανεξέταση του νόμου για την ποσόστωση του φύλου στην έρευνα, με στόχο το 50-50, υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, που την επισκέφθηκε σήμερα στο υπουργείο για να συζητήσουν «την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Η Γενική Γραμματέας, συνοδευόμενη από στέλεχος της ΓΓΙΦ – εκπαιδευτικό, εξέθεσε στην αναπληρώτρια υπουργό τις θέσεις της ΓΓΙΦ για την ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την ενημέρωσε για  τις  εκπαιδευτικές δράσεις της Γραμματείας από την προσχολική έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τρείς βασικούς πυλώνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν:

1. Στην αξιοποίηση και ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού νομικού πλαισίου, όπως: η ανάπτυξη μηδενικής ανοχής στη βία στο πανεπιστημιακό περιβάλλον, η λειτουργία αρμόδιου γραφείου για την ισότητα σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών 

2. Σε περιπτώσεις διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου: 
- η δημιουργία Επιτροπών Ισότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

3. Στη διατήρηση και ενίσχυση των Προγραμμάτων Σπουδών Φύλου, όπως:
- η ανάλογη αύξηση θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση της σχετικής με τα ανωτέρω έρευνας 
- η δημιουργία θέσεων ερευνητριών στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας
- η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνίας ως χώρου πληροφόρησης και διαλόγου για τις Σπουδές Φύλου
στη λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης, με πρακτικές που συμβάλλουν στην εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον οικογενειακό βίο, όπως:
- η δημιουργία κινήτρων και προϋποθέσεων, ώστε η μητρότητα να μην τίθεται σε βάρος της προαναφερθείσας εναρμόνισης
- η δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες ερευνήτριες και επιστημόνισσες, όπως η παροχή υπηρεσιών φύλαξης και απασχόλησης παιδιών.

Η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε τη Γενική Γραμματέα ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να στηρίξει τον εν λόγω τομέα σπουδών ως σημαντικό αντικείμενο έρευνας και μελέτης, μέσω της ίδρυσης και λειτουργία ενός διιδρυματικού Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές. Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου να ονοματίσει θέσεις στο πεδίο των Σπουδών Φύλου στο πλαίσιο των νέων 500 θέσεων μελών ΔΕΠ, που πρόκειται να εξαγγείλει. Ταυτόχρονα, εστίασε στο θέμα της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών σε ηγετικές θέσεις λήψης των αποφάσεων εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέροντας ενδεικτικά τον αριθμό των τριών γυναικών στο σύνολο των 22 Πρυτάνεων στο σύνολο της Επικράτειας. 

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την βούληση του υπουργείου να επανεξετάσει  το νόμο για την ποσόστωση φύλου στην έρευνα, διεκδικώντας το ισόρροπο 50-50. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης προώθησης της ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και την συνέχιση της συνεργασίας τους για δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενσωματώσουν την ισότητα των φύλων ως καίρια θεματική στο Πανεπιστημιακό περιβάλλον.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved