ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Πρωταθλητές στην χρήση υπολογιστή οι νησιώτες μας (1/11/06)


Αθήνα 1.11.2006, 09:52
Πρωταθλητές στη χρήση υπολογιστών και διαδικτύου αναδεικνύονται οι κάτοικοι ακριτικών νησιών μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.846 ατόμων το 1ο ΤΕΕ Καλύμνου.

Η έρευνα των μαθητών δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα ποσοστά διείσδυσης των υπολογιστών και του διαδικτύου στις μικρές και κλειστές κοινωνίες της περιφέρειας της χώρας μας, σε σύγκριση με ανάλογες έρευνες, ευρωπαϊκής ή εθνικής εμβέλειας, που την παρουσιάζουν να υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο ακριτικό Καστελόριζο ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιούν εννέα στους δέκα κατοίκους ηλικίας 11- 45 ετών και ακολουθούν η Σύμη (73%), τα Χανιά (71%), η Σητεία (64,8%), η Κάλυμνος (50,4%) και η Πάλαιρος (39,8%). Προηγούνται οι μαθητές και οι φοιτητές με ποσοστό 31% και ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με 18% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - ιδιώτες με 11%. Σε σχέση με το φύλο, οι άντρες προηγούνται των γυναικών με ποσοστό 51,6% και σε σχέση με την ηλικία τα άτομα 25-35 χρονών με ποσοστό 85%. Πιο συχνή είναι η χρήση Η/Υ στην πόλη (59,4%) σε σύγκριση με το χωριό. Σε όλες τις περιοχές οι περισσότεροι χρήστες είναι αυτοδίδακτοι, ενώ πιο διαδεδομένο πρόγραμμα είναι το word (στην Πάλαιρο το Excel).

Όσον αφορά το διαδίκτυο, το χρησιμοποιούν πιο πολύ οι μαθητές και οι φοιτητές (29%) και λιγότερο δημόσιοι υπάλληλοι (18%) και καθηγητές και δάσκαλοι (13%). Ως προς την ηλικία, οι πιο συχνοί χρήστες είναι από 11 έως 45 ετών. Πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση διαδικτύου σε Κάλυμνο, Σύμη, Χανιά, Σητεία και Καστελόριζο, ενώ αντίθετα στην Πάλαιρο το 72% των χρηστών Η/Υ δείχνει να αδιαφορεί. Σε σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα, το χρησιμοποιούν περισσότερο οι μαθητές και οι φοιτητές σε Κάλυμνο, Χανιά και Σητεία, ενώ στο Καστελόριζο υπερισχύουν οι εκπαιδευτικοί και στην Πάλαιρο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στην Σύμη προηγούνται οι νοικοκυρές! Σε όλες τις περιοχές οι χρήστες σερφάρουν 1-2 ώρες την ημέρα, κυρίως για ψυχαγωγία, εργασία, εκπαίδευση ή e-mail. Η ψυχαγωγία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης σε Κάλυμνο, Σητεία και Πάλαιρο, η εργασία στην Σύμη, ενώ σε Χανιά και Καστελόριζο όλα τα παραπάνω. Η πιο συνηθισμένη σύνδεση σε Κάλυμνο, Σητεία, Καστελόριζο και Πάλαιρο είναι η ISDN και σε Σύμη - Χανιά η ADSL.

Οι μαθητές της Καλύμνου έφεραν εις πέρας την αξιέπαινη προσπάθεια με την βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής κ. Γεωργίου Κούκα και σε συνεργασία με ομάδες μαθητών από το Καστελόριζο, τα Χανιά, τη Σητεία, την Πάλαιρο και τη Σύμη, ενώ είχαν την υποστήριξη και της ECDL Ελλάς. Ο κ. Κούκας αποδίδει τα υψηλά ποσοστά στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό, που καθιστά τον Η/Υ βασικό μέσο επικοινωνίας, ιδιαίτερα για τους νέους των κλειστών, ακριτικών κοινωνιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved