ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Κρήτη

Αθήνα 25.1.2017, 19:33

Από φέτος το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί το θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας, με στόχο να προσφέρει στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μία εναλλακτική και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η Τάξη Μαθητείας θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφέρεια Κρήτης στο 1ο ΕΚ και στο 6ο  ΕΠΑΛ Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η εφαρμογή της Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι προαιρετική, αφορά 25 κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ, πτυχιούχους της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» ή «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων». 

Η Πιλοτική Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει 7ωρο  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο 1ο Ε.Κ. Ηρακλείου (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο τουλάχιστον σε τέσσερις ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αποζημίωση που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι της πιλοτικής «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επέκταση του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πιλοτικής δράσης έχουν προβλεφθεί ενέργειες ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων και εκπαιδευτών στις επιχειρήσεις, αξιολόγησης της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού και εκπαιδευτικού κόσμου και των φορέων της αγοράς εργασίας. Proslipsis.gr

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης από 23 έως 27 Ιανουαρίου 2017, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ (http://www.minedu.gov.gr), την ιστοσελίδα  της ΠΔΕ Κρήτης (http://kritis.pde.sch.gr) και στην ιστοσελίδα  της ΔΔΕ Ηρακλείου (http://dide.ira.sch.gr).

Αποδεκτό
Την καθολική αποδοχή και υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ΕΠΑΛ συναντά το πρόγραμμα «μεταλυκειακό έτους – τάξης μαθητείας», σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει το υπουργείο Παιδείας στην επαγγελματική εκπαίδευση, επεσήμανε σε συναντήσεις που είχε με εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου και του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. 

Από φέτος ξεκίνησε μια οργανωμένη προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όσοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ το επιθυμούν. Το πρόγραμμα, διάρκειας 9 μηνών, περιλαμβάνει εκπαίδευση στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην τάξη μαθητείας, που υλοποιείται με ευθύνη των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων, ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα σπουδών που διεξάγεται στο χώρο εργασίας της εκάστοτε επιχείρησης για 4 ημέρες την εβδομάδα και 1 ημέρα εργαστηριακού μαθήματος στο σχολείο.

Απόφαση
Με απόφασή τους τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας καθορίζουν τον αριθμό των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ - Μεταλυκειακό έτος - τάξη Μαθητείας, ΙΕΚ και ΣΕΚ), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν Μαθητεία - Πρακτική Άσκηση στο Δημόσιο Τομέα, κατά το σχολικό έτος 2016-2017.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved