ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Αθήνα 20.2.2017, 19:31

Δήλωση προθέσεων για συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση υπέγραψαν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στο Βερολίνο ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας Thomas Rachel.  

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Δήλωση υπεγράφη στο πλαίσιο συνέχισης της επιτυχούς συνεργασίας από το 2012 μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) επισημαίνοντας την πρόθεση σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης των νέων. 

Η συμφωνία αποβλέπει στην ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την αύξηση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ. Μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων συμπεριλαμβάνονται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για θέματα ΕΕΚ καθώς και η ανταλλαγή γνώσης σε επίπεδο εφαρμογής προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται δράσεις για την αναβάθμιση του οργανωτικού πλαισίου της ΕΕΚ, την πρόσβαση αποφοίτων στην ανώτατη εκπαίδευση, τη διασύνδεση της ΕΕΚ τόσο με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων όσο και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, την επιμόρφωση των εκπαιδευτών στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο χώρο Εργασίας και την προαγωγή ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής για την ΕΕΚ. 

Οι Γερμανοί
«Η επαγγελματική εκπαίδευση εντός επιχειρήσεων εδραιώνεται στην Ελλάδα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γερμανίας της Ελλάδας με αφορμή την υπογραφή της Δήλωσης προθέσεων. «Στην Ελλάδα δρομολογούνται από το 2013 εκτενείς μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε την πρακτική επαγγελματική κατάρτιση ως μία από τις προτεραιότητες των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προσπάθειες διαφαίνονται και από τη διαρκείς εργασίες που αφορούν στο νομικό πλαίσιο. Έτσι αναθεωρήθηκαν οι νόμοι που σχετίζονται με την επαγγελματική εκπαίδευση τόσο από το 2013, όσο και από τον Μάιο του 2016 και μεταξύ άλλων προστέθηκε ένα ακόμη έτος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η τάξη της μαθητείας», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

«Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εκπαίδευση εντός μιας επιχείρησης, μετά το πέρας της εκπαίδευσης στη σχολή, συνοδεύεται μετά την τροποποίηση του νόμου τον Μάιο του 2016, και από αμοιβή του εκπαιδευόμενου. Είμαι πεπεισμένος ότι η ενσωμάτωση στοιχείων της δυικής εκπαίδευσης θα στηρίξει μακροπρόθεσμα το ελληνικό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Τόμας Ράχελ στο Βερολίνο.

Πιό αναλυτικοί για τη συμφωνία οι γερμανοί, κάνουν λόγο για  συνέχιση της συνεργασίας για επιπλέον τέσσερα έτη με βασικούς στόχους την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η παροχή περισσότερων δυνατοτήτων απασχόλησης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και για ανταλλαγή πληροφοριών και κοινών δράσεων. Προβλέπεται δε η εν μέρει χρηματοδότηση προγραμμάτων από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και  Erasmus+).

Με την δημοσίευση της γνωστοποίησης για την προώθηση της «Διεθνοποίησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» παρέχεται από εδώ και στο εξής σε γερμανικούς εκπαιδευτικούς φορείς η δυνατότητα να στηρίξουν τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μέσω κοινών προγραμμάτων. Οι προτάσεις για τέτοια προγράμματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και προβλέπεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2017.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, η συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα μετράει ήδη περισσότερα από τέσσερα έτη. Παραδείγματα κοινών δράσεων είναι τα ακόλουθα:

• Στο πλαίσιο του προγράμματος „VETnet“ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, δημιουργούνται από το 2013 οι απαραίτητες δομές και εδραιώνονται τα δίκτυα όλων των συμμετεχόντων στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα δυικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο πρόκειται να εκπαιδευθούν μέσω του εν λόγω προγράμματος 60 νέοι στην Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΤΥ) ως μηχανικοί οχημάτων και ηλεκτρονικοί για μηχανήματα και συστήματα.

• Το Πρόγραμμα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας „Mentoring Dual International“ (MENDI) στόχο έχει να παρέχει πρότυπα για την ελληνική επαγγελματική εκπαίδευση στον τομέα του τουρισμού. 63 εκπαιδευόμενοι ολοκλήρωσαν το 2016 την εκπαίδευση τους, άλλοι 97 εκπαιδευόμενοι θα δώσουν το 2017 απολυτήριες εξετάσεις. 

• Στο πλαίσιο του προγράμματος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας „UNIONS4VET“, το οποίο υλοποιείται από τη γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), έλληνες συνδικαλιστές καθοδηγούνται συμβουλευτικά και μετεκπαιδεύονται, ώστε να συμμετέχουν στην επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα. Τους προηγούμενες μήνες πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό μία σειρά διμερών δραστηριοτήτων από εμπειρογνώμονες, οι οποίες πρόκειται να ενισχυθούν το 2017. Στο πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν δοκιμασμένες δομές από τα προγράμματα MENDI και VETnet, ώστε να δοκιμαστεί στην πράξη η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων των εργαζομένων. 

• Με βάση την εμπειρία σε άλλους τομείς, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με εντολή της Κεντρικής Υπηρεσίας για Διεθνή Συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (GOVET) στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εκπονεί αυτήν την εποχή μια μελέτη σκοπιμότητας για την εφαρμογή της δυικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα. Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2017, πρόκειται να δώσει μεταρρυθμιστικές ωθήσεις για τον τόσο σημαντικό για την Ελλάδα αγροτικό τομέα. 

* Περαιτέρω πληροφορίες:
https://www.bmbf.de/de/Griechenland-als-Partner-in-Bildung-und-Forschung-291.html
https://www.bmbf.de/foerderungen/bekanntmachung-1253.html


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved