ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Υπουργείο Παιδείας: Τα Πανεπιστήμια καθυστερούν τις προσλήψεις μελών ΔΕΠ

Proslipsis.gr | Αθήνα 17.1.2019, 05:21

Στα Πανεπιστήμια οφείλεται η καθυστέρηση στις προσλήψεις μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις της ΠΟΣΔΕΠ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σπό τις 500 θέσεις που είχαν δοθεί για το 2018 είχαν αποσταλεί από τα Πανεπιστήμια προς το υπουργείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, μόλις 37 Πράξεις Διορισμού.

Σχετικά με το ερώτημα περί αναπομπών το 2017, από 38 προσφυγές έγιναν 15 αναπομπές ενώ το 2018 από 62 προσφυγές έγιναν 39 αναπομπές. «Η ΠΟΣΔΕΠ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αναπομπές σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνονται είτε μετά από προσφυγή είτε αυτεπάγγελτα από τον υπουργό. Οι παραπάνω αναπομπές  έγιναν μετά από ανάλογες προσφυγές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει τεθεί σε αργία, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η ενημέρωση που έλαβε από το ίδρυμα είναι ότι δεν έχει καθαρογραμμένη την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η πειθαρχική διαδικασία.

Τέλος το υπουργείο αναρωτιέται ως προς τη σκοπιμότητα αλλά και ως προς το περιεχόμενο της σχετικής ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ και τονίει ότι «η δήθεν άγνοια της για τους διορισμούς των μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να εξηγηθεί  αφού ακριβώς πριν ένα μήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, κατά την πολύωρη παρουσία του Υπουργού στη Σύνοδο Πρυτάνεων δόθηκαν  απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, παρόντος και  του Προέδρου της  ΠΟΣΔΕΠ.

Γνωρίζει και τις διαδικασίες και τους χρόνους που απαιτούνται για το διορισμό μελών ΔΕΠ αλλά και ποιός ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Στην διάρκεια των συζητήσεων στη Σύνοδο, ήταν σαφές από τις τοποθετήσεις πολλών Πρυτάνεων ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις (αλλού δικαιολογημένες και αλλού αδικαιολόγητες) για την ολοκλήρωση της πλήρωσης των 1.000 θέσεων ΔΕΠ».

Η ΠΟΣΔΕΠ
Νωρίτερα η ΠΟΣΔΕΠ είχε αποστείλει δύο επιστολές σχετικές με το θέμα των προσλήψεων μελών ΔΕΠ προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Στην πρώτη επιστολή η Ομοσπονδία ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός θέσεων ΔΕΠ που προκηρύχθηκαν το 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής, εστάλησαν στο υπουργείο οι φάκελοι (ήδη κάποιοι από το Σεπτέμβριο του 2018), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί κανείς, καθώς οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται καθηλωμένες στο υπουργείο, και ζητούσε να μάθει πότε πρόκειται να διοριστούν όλοι αυτοί οι νέοι καθηγητές και γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι διορισμοί τους. Επίσης, πόσες νέες θέσεις μελών ΔΕΠ προβλέπεται να δώσει η Κυβέρνηση το 2019 στα Πανεπιστήμια για να καλύψουν μέρος τουλάχιστον των κενών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, εκτός αυτών των θέσεων που έχει υποσχεθεί στους Πρυτάνεις Πανεπιστημίων που συγχωνεύθηκαν με ΤΕΙ για τα συγχωνευόμενα ή νέα τμήματα.

Στη δεύτερη επιστολή η ΠΟΣΔΕΠ παρατηρούσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ των οποίων η διαδικασία εκλογής αναπέμπεται από τον υπουργό με διάφορες δικαιολογίες, και ζητούσε ενημέρωση για το ποσοστό αναπομπών κατά τα δύο τελευταία χρόνια (ανά έτος), για το ποσοστό αναπομπών τα προηγούμενα χρόνια (ανά έτος) και για την αιτιολόγηση των αναπομπών (μια στατιστική των αιτιολογιών).

Σε μια τρίτη επιστολή η Ομοσπονδία αναφέρονταν σε απόφαση του υπουργού να θέσει σε αργία του καθηγητή της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Χατζάκη, για ένα αδίκημα για το οποίο -κατά την Ομοσπονδία- είχε ήδη αθωωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ζητώντας του να αναιρέσει την απόφαση αυτή και να αποκαταστήσει την υπηρεσιακή κατάσταση αλλά και την υπόληψη του κ. Χατζάκη. 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved