ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τα σχέδια νόμου για το νέο ΔΙΚΑΤΣΑ και την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού
 


Αθήνα 18.1.2003
Το νέο ΔΙΚΑΤΣΑ, που θα λέγεται ΟΑΤΑΠ, θα είναι αξιόπιστο και θα απαντά στις αιτήσεις για αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Αυτό τονίσθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του υφυπουργού Πολισμού κ. Τατούλη, που έγινε με αφορμή την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή δύο σχεδίων νόμου αντίστοιχα για την ανασυγκρότηση του ΔΙΚΑΤΣΑ και για την θεσμοθέτηση ενός νέου οργάνου, της Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο ΟΑΤΑΠ
Πέρα από την μετονομασία του ΔΙΚΑΤΣΑ σε ΟΑΤΑΠ (Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) και την ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας του νέου φορέα, στον οποίο θα υπάγεται και το νυν ΙΤΕ, το νομοσχέδιο δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και κυρίως δεν θίγει το υπάρχων καθεστώς αναγνώρισης των τίτλων σπουδών.

Αναφερόμενη στο νέο ΔΙΚΑΤΣΑ, η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου είπε ότι θα είναι αξιόπιστο, ενώ για την παρούσα κατάσταση στο θέμα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών, είπε ότι διεξάγονται εξετάσεις με συνθήκες ανάλογες των πανελληνίων και δεν υπάρχουν πλέον διαμαρτυρίες, ενώ αποκαταστήθηκαν και τα προβλήματα των πολιτών που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σ. Ταλιαδούρος δήλωσε ότι ο ΟΑΤΑΠ θα ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και υποσχέθηκε ότι με τον νέο τρόπο λειτουργίας του οι χιλιάδες αιτήσεις για αναγνώριση πτυχίων που εκκρεμούν, θα απαντηθούν μέσα σε δύο ή τρεις μήνες. Ανέδειξε, επίσης, το γεγονός ότι ο ΟΑΤΑΠ θα εκδίδει κατάλογο των ομοταγών με τα ελληνικά πανεπιστημίων του εξωτερικού, που αναγνωρίζονται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τις προϋποθέσεις ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι ο κατάλογος αυτός θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους ξεκινούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση σχετικά με την Τράπεζα Ερωτήσεων που το ΔΙΚΑΤΣΑ προτίθεται να δημιουργήσει προκειμένου να αντλεί θέματα πολλαπλών επιλογών για τις εξετάσεις γιατρών και οδοντιάτρων (για τον εμπλουτισμό της οποίας, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λεοντάρης ταξίδευσε πρόσφατα στην Αμερική), ο κ. Ταλιαδούρος είπε ότι «θέλουμε οι ερωτήσεις των εξετάσεων να είναι βατές και επιπέδου πτυχίου και αυτό δεν είναι μια εύκολη δουλειά που μπορεί να γίνει σε μια στιγμή, αλλά χρειάζεται η συνεργασία και των Ιατρικών και Οδοντιατρικών Σχολών. Ακόμα και από την Αμερική μπορούμε να βρούμε ερωτήσεις, επειδή εκεί έχουν σε χρήση αυτό το σύστημα και επειδή η ιατρική και η οδοντιατρική είναι κοινή σε όλο τον κόσμο».

Το εγγκριθέν νομοσχέδιο θα κατατετεθεί αμέσως στην Βουλή προς συζήτηση και δεν θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, που ξεκινάει τις εργασίες του μεθαύριο την Παρασκευή, καθώς η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού
Το έτερο νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε στην συνέντευξη, προβλέπει την θέσπιση Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής με στοιχεία πολιτισμού και την ανάδειξη πολιτιστικών χαρακτηριστικών στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Ο πολιτισμός και η παιδεία, αποτελούν το βασικότερο όχημα για να μπορέσει πλέον η χώρα μας, η κοινωνία και οι πολίτες, να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της νέας εποχής», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης.

* Στα αρχεία θα βρείτε τα νομοσχέδια για το νέο ΔΙΚΑΤΣΑ (OATAP) και την Κυβερνητική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

 2 αρχεία διαθέσιμα για download 
OATAP.doc
Paideia & Politismos.doc

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved