ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οι έξι βασικοί στόχοι της νέας υπουργού Παιδείας

Proslipsis.gr | Αθήνα 22.7.2019, 18:17

Έξι βασικούς στόχους θέτει σε προτεραιότητα το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα από το βήμα της Βουλής, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Mεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια. «Αξιοποιούμε τις μεγάλες δυνατότητες των εκπαιδευτικών μας, απελευθερώνουμε τον δυναμισμό τους».
2. Eξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
3. Ίσες ευκαιρίες για όλους. «Η Παιδεία αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, και κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικότερη εκπαίδευση για όλους».
4. Έμφαση και αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής. «Σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωράει ραγδαία και αλλάζει άρδην τις ζωές μας και την πραγματική οικονομία, ζητούμενο δεν είναι η πρόσβαση στη γνώση, αλλά η αποτελεσματικότερη επεξεργασία και αξιοποίηση της γνώσης. Αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, καλλιέργεια των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους».
5. Να παραδώσουμε στην κοινωνία μορφωμένους νέους, αλλά και πιο ολοκληρωμένους πολίτες. ,«Πολίτες που θα έχουν ανεπτυγμένες ήπιες δεξιότητες, που θα μπορούν να προσαρμόζονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που θα έχουν εξελιγμένους δείκτες συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας».
6. Υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. «Για να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να μπορούμε να τις μετρήσουμε και να τις αποτιμήσουμε. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στη μελέτη δηλαδή όλων των οικονομικών πτυχών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα».

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας», τόνισε η υπουργός και υποσχέθηκε ότι η πορεία αυτή θα ανασχεθεί «και θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας».

Για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κ, Κεραμέως έθεσε ως κεντρική επιδίωξη «να απελευθερώσουμε το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας, και να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας». Και ως πρώτο μέτρο ανέφερε την απλούστευση των διαδικασιών για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες!


Ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Δια βίου μάθηση, η υπουργός ανέφερε ενδεικτικά την ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ και ενεργότερο ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας.

Τέλος η υπουργός έκανε λόγο για μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «που θα στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας».

Οι διορισμοί
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κεραμέως δεν ανέφερε και πάλι τίποτα για τους εγκεκριμένους από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου 10.500 διορισμούς εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία τη διετία 2019 - 2020, εγείροντας βάσιμες υποψίες ότι το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αντίθετα, επανέλαβε και πάλι ότι προχωρούν οι διορισμοί στην ειδική αγωγή, ενώ ανακοίνωσε μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, «για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις».


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved