ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Μ. Τζούφη: Διεθνής πρακτική τα διετή προγράμματα σπουδών

Proslipsis.gr | Αθήνα 3.8.2019, 09:37

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχεται στο θέμα της κατάργησης των διετών προγραμμάτων σπουδών, τονίζοντας ότι αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική. «Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι όψιμο και προσχηματικό», απαντούν από το υπουργείο Παιδείας.

Μιλώντας στο «Στο Κόκκινο 105.5», η κ. Τζούφη εξήγησε πως τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αποτελούν ένα νέο θεσμό για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ η πρόσβαση των φοιτητών είναι δωρεάν, χωρίς εξετάσεις, με βάση το βαθμό του απολυτηρίου ή το βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ.

Η κ. Τζούφη ανέφερε πως χρειάστηκε αρκετός κόπος και προσπάθεια ώστε τα νέα προγράμματα να ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και πως στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 Πανεπιστήμια με 67 προγράμματα. Ανέφερε επίσης πως ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική και πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η βουλευτής υπογράμμισε πως οι απόφοιτοι των προγραμμάτων θα αποκτούσαν Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Προσόντων (επιπέδο 5) και πως με την απόφαση αναστολής, η ΝΔ δημιουργεί πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ. 

Η κ. Τζούφη επεσήμανε πως το ενδιαφέρον της ΝΔ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι προσχηματικό και εξήγησε ότι υπάρχουν απόφοιτοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι επέλεξαν να μη διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις γιατί είχαν αποφασίσει να εγγραφούν στα Διετή Προγράμματα. Τέλος, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες της γιΆ αυτήν αιφνιδιαστική και δίχως διάλογο απόφαση.

Ο... σπόνσορας υπουργός
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες η κ. Τζούφη αναφέρθηκε σε πρώην υπουργό Παιδείας της ΝΔ, «που το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ, ως σπόνσορας, παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης, που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες».

Ο μόνος υπουργός Παιδείας που «τίμησε» με την παρουσία εκδήλωση ιδιωτικού ΙΕΚ ήταν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος της ΝΔ, ο οποίος το 2013 παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ΙΕΚ Ακμή στον Πειραιά. Και τότε ορισμένα ΜΜΕ είχαν χαρακτηρίσει τον κ. Αρβανιτόπουλο σπόνσορα του συγκεκριμένου ΙΕΚ.

Η απάντηση των υπουργών
«Τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης οργανώθηκαν χωρίς ουσιαστική προηγούμενη μελέτη, χωρίς καμία προετοιμασία και τεκμηρίωση και χωρίς καμία συνεργασία με στελέχη της αγοράς», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας στην κ. Τζούφη. Και προσθέτουν: «Η δε επίκληση της διεθνούς πρακτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτή υποκριτική. Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, στις χώρες εκείνες που συνυπάρχουν φορείς αντίστοιχοι των ελληνικών ΙΕΚ και Πανεπιστημίων ως πάροχοι προσόντων επιπέδου 5, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για απόκτηση προσόντων ανώτερων επιπέδων, κάτι που δεν έχει προβλεφθεί για τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία παρέχουν τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν «όψιμο» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και του προσάπτουν «ότι «κόπτεται» δήθεν για το καλό της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όταν: οι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ είναι απλήρωτοι για έναν ολόκληρο χρόνο, οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ έχουν, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, στερηθεί του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, έχουν προβλέψει να λειτουργήσουν τα ΙΕΚ μόνο με πιστοποιημένους εκπαιδευτές από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την πιστοποίηση δυσχεραίνοντας την έναρξη λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ τη νέα χρονιά, υποχρεώνουν τα δημόσια Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να λειτουργήσουν μόνο με πιστοποιημένα προγράμματα, χωρίς όμως να έχουν πιστοποιηθεί τα προγράμματα αυτά, εκ νέου δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους τη νέα χρονιά». 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved