ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τα μέτρα για τα σχολεία - 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Proslipsis.gr | Αθήνα 29.4.2020, 18:34

Τα μέτρα για τα σχολεία και την εκπαίδευση γενικότερα εξειδίκευσε πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναλυτικά:

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας τους, ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου. Αν επαναλειτουργήσουν φέτος, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή
Η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:
Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
Προβλέπεται επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου, ενώ η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα τμήματα θα χωριστούν στα δύο με 15 μαθητές έκαστο. Οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές. 
Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ.
Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
Κατά τη μεταφορά των μαθητών η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική, όπως και στις αίθουσες.
Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας,  όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών.
Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Οι άδειες ειδικού σκοπού συνεχίζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Ειδικά σχολεία
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.

Σχολεία εξωτερικού
Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Φροντιστήρια
Θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Πανελλαδικές εξετάσεις
Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου για το γενικό λύκειο και στις 16 Ιουνίου για το επαγγελματικό λύκειο. Αναμένονται οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους θέματα της διεξαγωγής τους. 

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση
Επανέναρξη λειτουργίας των ΙΕΚ στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τα ισχύοντα στα σχολεία (15 άτομα ανά τμήμα, 1,5μ. απόσταση, κλπ). Προβλέπεται εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Τα τμήματα μαθητείας και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα επαναλειτουργήσουν από την 18η Μαΐου. Στη μαθητεία, η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου. Στις αίθουσες θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος. Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Ανώτατη Εκπαίδευση
Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα συνεχισθεί και έτσι θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Από την 25η Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, ενώ θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Βιβλιοθήκες
Για την ώρα δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία τους.

Χώροι λατρείας
Από τις 4 Μαΐου θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή, ενώ από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών, πάντα με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved