ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα την μετανάστευση

Proslipsis.gr | Αθήνα 16.6.2020, 16:37

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την υποστήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα την μετανάστευση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα: Ανάδειξη των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών συνεπειών και η σημασία τους για την αποδοχή της προοπτικής αυτής από την ελληνική κοινωνία». Το υλοποιούν το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ρόντο και σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Würzburg. Η ερευνητική δράση υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η μετανάστευση στη σύγχρονη εποχή αναδύεται ως ένας κρίσιμος παράγοντας των αλλαγών του σημερινού κόσμου, καθώς αποτελεί ένα σύνθετο δημογραφικό και κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες για τις περιοχές προέλευσης και υποδοχής. 

Η παρούσα έρευνα εστιάζει στις πρόσφατες μαζικές ροές από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Ασία που αφορούν εκατομμύρια μετακινούμενους οι οποίοι επιχειρούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, με πύλες εισόδου συγκεκριμένες περιοχές της Νοτίου Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Το κρίσιμο ζήτημα που διερευνά είναι η προοπτική μιας μακροχρόνιας παραμονής σημαντικού μέρους των παραπάνω προσφύγων/μεταναστών, όπως διαφαίνεται από τις διαμορφούμενες εξελίξεις. Κάτω από το πρίσμα των εξελίξεων αυτών και στην κατεύθυνση κοινωνικής ένταξης των παραπάνω πληθυσμών, μια σειρά παραγόντων θεωρούνται κρίσιμοι. Αυτοί διερευνώνται με επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με την Κρατική παρέμβαση και τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την προοπτική. Τελικός στόχος της παρούσας ερευνητικής δράσης αποτελεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του πρόσφατου μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Παράλληλα, η ολιστική μεθοδολογική αντιμετώπιση που χρησιμοποιείται (θεωρητική προσέγγιση, θεσμική και εννοιολογική τεκμηρίωση, πρωτογενής και δευτερογενής ποσοτική και ποιοτική έρευνα), αποτελεί μια καινοτομική προσέγγιση, που διασφαλίζει την καθιέρωση καλών πρακτικών και απαντά σε ένα ζήτημα αιχμής που έχει τεράστια επίδραση στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία».

Επικοινωνία:
Kostas Rontos,
Population Europe Expert
Professor, Sociology Department,
University of the Aegean,
University Hill,
Mytilene, 
81.100 GREECE
Tel: 0030-2251036517, 0030-6936723484,
E-mail: k.rontos@soc.aegean.gr 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved