ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τι είπε η υπουργός Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά

Proslipsis.gr | Αθήνα 1.9.2020, 16:44

Πρόσθετες λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, και την Καθηγήτρια Παιδιατρική Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνας Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού:
- Τα σχολεία, συμπεριλαμβανόμενων των νηπιαγωγείων, θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου με όλους τους μαθητές και θα ισχύσουν αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς που παρατηρείται συγχρωτισμός, ενώ θα διανέμεται δωρεάν. 

- Η καθυστέρηση κατά μία εβδομάδα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε κυρίως για να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. 

- Το σχέδιο λειτουργίας των σχολείων βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, η οποία έλαβε υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Στη συνέχεια κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται -αν χρειαστεί- στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

- Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβαν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού έγιναν φέρος πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια, με απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη καθώς και στην παράδοση βιβλίων στα σχολεία που έχει γίνει στην ώρα της. 

- Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης ήταν προτεραιότητα. Ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι 4.500 διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και εκδόθηκαν νέοι προσωρινοί πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

- Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων».

- Επικαιροποιημένες οδηγίες για τις κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας θα σταλούν σύντομα στα σχολεία και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του υπουργείου. Προς το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στη βάση της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. 

- Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση ατομικού παγουριού, που θα παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Παλαιότερες δράσεις
Τέλος, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε δράσεις που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
- Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παππούδες, γιαγιάδες).
- Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει και στα εξής: 
- Στην αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
- Στην ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων μας με άνω των 70.000 φορητών συσκευών (laptop, tablet)
- Στα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
- Στην εκπαιδευτική τηλεόραση, με τη δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και με δυνατότητα για επέκταση. 
- Στην ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

Διαφορετική χρονιά
«Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες», επεσήμανε η υπουργός. «Κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες σας. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας. Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στο δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες. Με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά μας, και οι εκπαιδευτικοί μας αλλά προστατεύεται και η οικογένειά μας όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο. Είμαστε εδώ για διασφαλίσουμε και το αγαθό της υγείας και αυτό της εκπαίδευσης. Από αυτήν την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί».    

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved