ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κατά της ρύθμισης για τα κολλέγια και τα Επιμελητήρια Οικονομικό και Γεωτεχνικό

Proslipsis.gr | Αθήνα 23.12.2020, 20:40

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) έρχονται να προστεθούν στους επαγγελματικούς φορείς που αντιτίθενται στην ρύθμιση για την εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων στους επιστημονικούς φορείς, που κατέθεσε ευσπευσμένα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά:

Η κεντρική διοίκηση και η συνέλευση των αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποφάσισαν τα εξής:

1. Να προσφύγουν νομικά ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η νομοθετική ρύθμιση και να μην προχωρήσει η εγγραφή αποφοίτων με τη συγκεκριμένη διάτρητη διαδικασία.

2. Να πορευθούν σε κοινή δράση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς για την ανατροπή της ρύθμισης και την κατάθεση κοινής πρότασης για μια νέα ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

3. Να συντονίσουν τη δράση του φορέα με τα οικονομικά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

4. Να ενημερώσουν με επάρκεια και ακρίβεια την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου για τους ψευδείς ισχυρισμούς της υπουργού ότι πρόκειται για οδηγία της ΕΕ.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο
«Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το Υπουργείο Παιδείας προχωρά ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ισοπέδωσης των πτυχίων και διπλωμάτων που απονέμουν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, νομοθετώντας την υποχρέωση των οικείων επαγγελματικών φορέων (Επιμελητήρια, Σύλλογοι κλπ) να εγγράφουν, εντός μάλιστα ενός μηνός, τους αποφοίτους κολεγίων που διαθέτουν απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν)», αναφέρει αε ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το ΓΕΩΤΕΕ, αρμόδια εθνική αρχή για τον έλεγχο και επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού (Γεωπόνου, Δασολόγου, Κτηνιάτρου, Γεωλόγου, Ιχθυολόγου) στην Ελλάδα και θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας επί θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα, εκφράζει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία του για την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική του Υπουργείου Παιδείας, «το οποίο επιλέγει να κωφεύει συστηματικά σε κάθε σχετικό αίτημα διαλόγου και συνεργασίας του με τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς».

Επιπλέον, επισημαίνει για άλλη μια φορά πως η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών, όπως αυτή ορίζεται στο Π.Δ. 38/2010, στερείται ακαδημαϊκών εχεγγύων και αποτελεί απλώς μια «εφεύρεση», που βρίσκεται μάλιστα εκτός του σχετικού κοινοτικού πλαισίου, για την αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ελληνικά κολέγια μέσω ξένων πανεπιστημίων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αυτοματοποιημένη διοικητική διαδικασία, δεδομένου ότι ο σχετικός «έλεγχος» των τίτλων σπουδών γίνεται από μία οργανική μονάδα επιπέδου Τμήματος (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), το οποίο μάλιστα ούτε στελεχώνεται με το απαιτούμενο, για κάθε περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό, ούτε καν συνεπικουρείται από επιτροπές ειδικών επιστημόνων, ελλείψεις οι οποίες εύλογα εγείρουν ζητήματα τόσο για τη διαφάνεια όσο και για την επαρκή τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των σχετικών αποφάσεων αναγνώρισης.

«Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς φορείς των Γεωτεχνικών, αλλά και με τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους που εκπροσωπούν άλλους κλάδους επιστημόνων, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την προάσπιση των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved