ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΒΟΛΗ: Στην πυρά ο Όμηρος!

Proslipsis.gr | Αθήνα 9.1.2021, 16:20

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Είναι ανοησία» αναφωνεί ο ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και γιατρός, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale, Νικόλας Χριστάκης, στο άκουσμα της είδησης ότι ένα σχολείο στην Μασσαχουσέτη απαγόρευσε τη διδασκαλία του μνημειώδους έργου του Ομήρου «Οδύσσεια».

Ο ποιητής Όμηρος είναι μόνο ένα από τα πολλά θύματα στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες, όπου ως γνωστόν ο επιστημονικός ανταγωνισμός είναι φοβερός και η αγωνία για καταξίωξη μεγάλη.

Τελευταία έχει εμφανισθεί μια τάση που προσάπτει μύρια κακά στην μη σύγχρονη λογοτεχνία και την αποκηρύσσει, ενίοτε μετά βδελυγμίας, φτάνοντας πολλές φορές ακόμη και στην απαγόρευση, όπως το σχολείο της Μασσαχουσέτης.

Συνοπτικά, η τάση αυτή υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν μη σύγχρονα λογοτεχνικά έργα και ειδικά εκείνα στα οποία ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο κανόνας.

«Πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από περισσότερα από 70 χρόνια», δηλώνει σχεδόν έκπληκτη στην Washington Post η αυτο-χαρακτηρισμένη ως «αντιρατσιστική δασκάλα» Lorena Germán. «Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία τότε και τις αξίες που διαμόρφωσαν αυτό το έθνος μετά», προκαλεί.

Υπό την οπτική της δασκάλας και των ομοϊδεατών της η μισή κλασική λογοτεχνία θα πρέπει να ριφθεί στην σύγχρονη πυρά, μη εξαιρουμένης της παιδικής αλλά και των ιερών βιβλίων, όπως η Παλαιά Διαθήκη για παράδειγμα!

Η φωτιά που μόλις άναψε, σίγουρα θα αναζωπυρωθεί.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved