ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Μελέτη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πάνω από 23% η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ το 2021
 

Proslipsis.gr | Αθήνα 5.2.2021, 12:04

Τουλάχιστον κατά 23% θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2021, σε σχέση με το 2020, αν εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εισαγωγής και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, καταδεικνύει μελέτη που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έλαβε υπόψη τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» (άρθρα 5 έως 11), απώλειες θα έχουν 17 από τα 24 ΑΕΙ, 139 τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις, σε σύνολο 418, ενώ 6 από τα 319 τμήματα δεν θα έχουν φοιτητές και 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θέτει μια «δική» του βάση, η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα του κάθε πεδίου και το υπουργείο Παιδείας καθορίζει το εύρος για το ποσοστό του μέσου όρου, μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιλογή του κάθε τμήματος (πχ: 80% έως 120%).

Ωστόσο, η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού «κόφτη», αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο.

«Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια και επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες σε μαθητές και ΑΕΙ, στις πόλεις και τις περιφέρειες που αυτά εδρεύουν. Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων», αποφαίνεται η μελέτη.
 
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τη μελέτη.

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Proslipsis.gr - Μελέτη - Επιπτώσεις της ΕΒΕ στην πρόσβαση στα ΑΕΙ 522021.pdf

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved