ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων

Proslipsis.gr | Αθήνα 3.3.2021, 16:03

Συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων υλοποιούνται, δρομολογούνται ή είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο του προγράμματος IAPP (International Academic Partnership Program) Greece, που εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2019 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στόχος του προγράμματος IAPP Greece είναι η διευκόλυνση της προσέγγισης Πανεπιστημίων των δύο χωρών, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και 29 κορυφαία Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων μέλη της Ivy League, όπως Harvard, Princeton, Columbia, και άλλα όπως Johns Hopkins, New York University, UC Berkeley, Tufts. 

Ενδεικτικά ορισμένες συνεργασίες:

- Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και New York University: Συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών του NYU σε διαδικτυακά μαθήματα του ΔΙΠΑΕ, εκπόνηση κοινού σεμιναρίου εντός της άνοιξης 2021 και δρομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Indiana University: Συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών των δύο ιδρυμάτων, οι οποίοι σε ομάδες θα μελετήσουν μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση και θα προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε συγκεκριμένες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής που την απασχολούν.

- Ιόνιο Πανεπιστήμιο και University of Texas Health Science Center at Houston Neurocognitive Disorders Center, McGovern Medical School: Συνεργασία που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. 

- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Stockton University: Συνεργασία για συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Stockton που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες σε προγράμματα αγγλικής φιλολογίας, με την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας και σε υβριδικά προγράμματα του ΑΠΘ και του Stockton που συνδυάζουν διαδικτυακή μάθηση με δια ζώσης συμμετοχή σε μαθήματα του ΑΠΘ.  

- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Michigan State University: Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του διπλού διδακτορικού πτυχίου στη Μηχανική, καθώς και ο σχεδιασμός διμερούς συνεργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο.

Τηλεδιάσκεψη
Με στόχο την ενημέρωση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων μερών σχετικά με την εξέλιξη των συνεργειών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη, στην οποίοι συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman και εκπρόσωποι της ανώτατης εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο χωρών.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια. Η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη θεσπίσει εργαλεία για την απελευθέρωσή τους από θεσμικές αγκυλώσεις και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους για διεθνείς συνέργειες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να συμπράξουν με μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Ανοίγοντας τους ορίζοντες των Πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη».
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved