ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διακομματική συναίνεση για τις Μουφτείες

Proslipsis.gr | Αθήνα 29.07.2022, 20:56

Με ευρεία διακομματική συναίνεση ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία μας σε μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική τους ταυτότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, και τα 26 άρθρα για ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη υπερψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε σε όλα τα άρθρα «Παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 9 άρθρα, καταψήφισε 16 (μεταξύ των οποίων, ζητήματα της Συμβουλευτικής Επιτροπής που αναδεικνύει υποψήφιους Μουφτήδες, την επιλογή, εγκατάσταση και παύση Μουφτή, τις αρμοδιότητες, τη μισθολογική κατάσταση και τα κωλύματα-ασυμβίβαστα των Μουφτήδων, την αποχώρηση Μουφτήδων και την οργάνωση και λειτουργία των Μουφτειών Θράκης και την διαδικασία εγγραφής των Ιμάμηδων στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών του ΥΠΑΙΘ) και δήλωσε «Παρών» ως προς τα απαιτούμενα προσόντα του Μουφτή, ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε 15 άρθρα και δήλωσε «Παρών» στα υπόλοιπα 11.  

Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. 

Το νέο καθεστώς υλοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έχοντας λάβει υπόψιν τις συνταγματικές επιταγές, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

«Επιλύθηκε, έτσι, μία εκκρεμότητα άνω των 30 ετών, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας τη Θράκης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved