ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ: Το αλούτερο κίνημα Woke

Proslipsis.gr | Αθήνα 06.01.2024, 18:04

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στα αμερικανικά Πανεπιστήμια παράγινε το κακό με το... αφυπνισμένο κίνημα γουόκ (Woke). Όποιος τολμήσει να του ασκήσει κριτική στιγματίζεται αυθωρεί και παραχρήμα ως ομοφοβικός, ρατσιστής, ιμπεριαλιστής, αποικιοκράτης, ελιτίστας κλπ. Με την ίδια ευκολία που χαρακτηρίζεται κάποιος αντισιωνιστής όταν αποπειραθεί να ελέγξει το Ισραήλ και τους εβραίους για τα πεπραγμένα τους.

Με κυρίαρχο στοιχείο τον εκφοβισμό, ο γουοκισμός αναπτύσσεται σε περιβάλλον θερμοκηπίου, επιβάλλοντας συνθήκες ανελευθερίας. Προβάλλοντας αντιεπιστημονικές βεβαιότητες, ακυρώνει την πεμπτουσία της επιστήμης -που είναι η αναζήτηση της αλήθειας- υπονομεύοντας το κύρος της.

Πολλοί χαρακτηρίζουν το κίνημα αυτό σκοταδιστική, πολεμική αίρεση που ενσπείρει μισαλλοδοξία και καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές που του εναντιώνονται, δείχνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα ξεπερνά το αρχικό σοκ και περνάει στην αντεπίθεση, έτοιμη να αντιμετωπίσει τους χαρακτηρισμούς με επιχειρήματα. Μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα τέρας που εξέθρεψαν πανεπιστημιακοί καθηγητές και πολιτικοί και που τώρα αδυνατούν να το μαζέψουν.

Η απαρχή
Στη μέση αυτής της διαμάχης βρίσκονται οι φοιτητές, πολλοί από τους οποίους δεν φαίνεται να προβληματίζονται από το γεγονός ότι λαμβάνουν λιγότερη και εν πολλοίς στρεβλή γνώση πληρώνοντας ακριβά δίδακτρα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις χάνουν το μέτρο, όπως στην περίπτωση ενός επεισοδίου που έλαβε χώρα στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Υale τις αποκριές (Halloween) 2015 μεταξύ αυτών και του ελληνοαμερικανού Καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο αυτό Νικόλα Χριστάκη. Ορισμένοι εντοπίζουν στο επεισόδιο την απαρχή της εποχής της cancel culture και του κινήματος Woke.

Αφορμή για το επεισόδιο στάθηκε η θέση της γυναίκας του κ. Χριστάκη, Έρικας, η οποία δούλευε στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ότι οι φοιτητές πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το είδος της στολής που επιθυμούν να φορέσουν, θέση που έρχονταν σε αντίθεση με την εντολή του Πανεπιστημίου ότι οι στολές έπρεπε να είναι ουδέτερες, δηλαδή να μην φέρουν ρατσιστικά, σεξιστικά ή ανάλογα σήματα. Ο κ. Χριστάκης υποστήριξε την απόψη της γυναίκας του στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά δέχθηκε έντονη λεκτική επίθεση από φοιτήτρια (δείτε βίντεο με το επεισόδιο και τα σχόλια που το συνοδεύουν, όλα κατά της φοιτήτριας). https://www.youtube.com/watch?v=f56xgHHZQ_A

Τα προβλήματα
Το κίνημα Woke έχει δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

- Εκφοβισμό και στιγματοποίηση: Όποιος διαφωνεί με τις αρχές του κινήματος Woke συχνά εκφοβίζεται και στιγματίζεται ως ομοφοβικός, ρατσιστής, ιμπεριαλιστής, αποικιοκράτης, ελιτίστας κ.λπ. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα όπου η ελεύθερη έκφραση αποθαρρύνεται.

- Αντιεπιστημονισμό: Το κίνημα Woke εμφανίζει αντιεπιστημονικές θέσεις, ακυρώνοντας συχνά την αντικειμενική αναζήτηση της αλήθειας. Αυτό υπονομεύει το κύρος της επιστήμης και περιορίζει την ικανότητα για ελεύθερο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο.

- Καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου: Οι απειλές κατά της ελευθερίας του λόγου είναι συχνές, καθώς το κίνημα Woke προωθεί πολιτικά ορθές απόψεις και επιβάλλει σιωπή σε όσους διαφωνούν.

- Υποβάθμιση της εκπαίδευσης: Ορισμένοι φοιτητές ενδέχεται να επικεντρώνονται περισσότερο στις πολιτικές αντιλήψεις παρά στην ποιότητα της εκπαίδευσής τους, με επιπτώσεις στην ικανότητά τους να αξιολογούν κριτικά πληροφορίες.

- Ακύρωση πολιτιστικής κληρονομιάς: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κίνημα Woke έχει οδηγήσει σε προσπάθειες ακύρωσης πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, θεωρώντας ορισμένα ιστορικά γεγονότα ή προσωπικότητες απαράδεκτα σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα.

Προβλήματα όπως τα παραπάνω έχουν προκαλέσει διχασμό και αντιδράσεις σε διάφορες κοινότητες των αμερικανικών Πανεπιστημίων. Όχι όμως και των ελληνικών, όπου το κίνημα Woke δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ίσως λόγω του  εθνοτικού υποστρώματος. 


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved