ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Νέα Αριστερά: Ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα εφαρμοσθεί γιατί είναι αντισυνταγματικός

Proslipsis.gr | Αθήνα 10.02.2024, 22:43 

Ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι απόλυτα αντισυνταγματικός, και όσους νομικίστικους ακροβατισμούς κι αν κάνει η κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστεί.

Η Νέα Αριστερά είναι σαφής. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τονίζοντας «πως το Σύνταγμα είναι σαφέστατο στο άρθρο 16 ότι η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Η λέξη «αποκλειστικά» δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνιών. Δεν μπορεί να λειτουργήσει φορέας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα αν δεν είναι ΝΠΔΔ. Αυτό ακριβώς περιγράφει και η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2023 δηλώνοντας ότι απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, ασχέτως προορισμού η χαρακτήρα, να παράσχει ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Και συνέχισε η κ. Φωτίου: «Το νομοσχέδιο του κυρίου Πιερρακάκη εισάγει μία νέα μορφή φορέα, το «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» στη θέση του ΝΠΔΔ. Και μόνο για αυτό είναι αντισυνταγματικό, όποιον ευφημισμό, στρέβλωση ή λαθροχειρία αξιοθαύμαστης επινοητικότητας εφευρίσκει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Μητσοστάκη, που ορκίστηκε να διαφυλάσσει το Σύνταγμα, το αντιμετωπίζει ως κουρελόχαρτο που παραβιάζεται με νομικούς ακροβατισμούς. Εκφυλίζει το κοινωνικό αγαθό της παιδείας σε κάποια προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές σε αγοραστές πτυχίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή δεν κατάφερε τόσα χρόνια να  καταργήσει το άρθρο 16, περιμένει τώρα να δικαιωθεί με την αλλαγή καθεστώτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να αποτελέσει αλλαγή παραδείγματος για το ελληνικό κράτος και να λειτουργήσει ως ρήγμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών με βαθύτατες κοινωνικές συνέπειες. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και η ταξική μεροληψία και καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Παρά, δε, τις  πατριωτικές κορώνες και τη συνεχή πατριδοκαπηλία η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εθνικό κεφάλαιο αλλά ως πεδίο αγοράς που το ισοπεδώνει  για να γίνει αρεστό σε επενδυτές. Κατεδαφίζει τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι η μόνη ελπίδα των αδύναμων στρωμάτων να πετύχουν μία καλύτερη ζωή.

Πρέπει όμως να ξέρουν πως ό,τι κι αν κάνουν, ο νόμος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα εφαρμοστεί».


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved