ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΟΣΔΕΠ: Προσφυγή για να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 5094/2024 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Proslipsis.gr | Αθήνα 16.03.2024, 01:54

Στη δικαιοσύνη με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο πρόσφατος νόμος 5094/2024 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει: «Η κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξασφαλίσει συναινέσεις, που είναι προϋπόθεση για μείζονες αλλαγές στην εκπαίδευση, προώθησε το νομοσχέδιο  που επιτρέπει ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο, με αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, και με ευρεία αντίθεση των φορέων των καθηγητών και των φοιτητών. 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τα ΝΠΠΕ, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει μεγάλη μερίδα έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών, ενώ και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας στα δικαστήρια. 

Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα  των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου  συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη -  παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16. 

Η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει να διεκδικεί αξιοπρεπείς και ανταγωνιστικές αποδοχές για τους πανεπιστημιακούς, θεσμική στήριξη, χρηματοδότηση, στελέχωση με επαρκές προσωπικό, ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών των πανεπιστημίων, και επαρκή φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας».

Στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης με σκοπό την υπεράσπιση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου και των λειτουργών του.

ΠΟΣΔΕΠ
Διεύθυνση: Κτίριο Γραμματείας Ιατρικής Σχολής, Μ.Ασίας 75, 11527 Αθήνα     
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: posdep.gr@gmail.com      Ιστοσελίδα: www.posdep.gr


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved