ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΒΟΛΗ: iPad στα σχολεία

Proslipsis.gr | Αθήνα 09.04.2024, 22:14

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κι ενώ στην Ευρώπη εντείνεται ο διάλογος για τη χρήση οθονών (και ιδίως των κινητών τηλεφώνων) από παιδιά, αυτές εισάγονται επίσημα στα σχολεία ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας!

Ήδη η Γερμανία εφαρμόζει από φέτος πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης iPad στα δημόσια σχολεία (όπως και η εδώ γερμανική σχολή), χορηγώντας μάλιστα στους μαθητές συσκευές δωρεάν. Πρόγραμμα που θα μετατρέψει από του χρόνου σε κανονικό. 

Το iPad αντικαθιστά τα βιβλία εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι «κολημμένοι» με τις οθόνες μαθητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη νέα διαδικασία.

«Κι όλες αυτές οι έρευνες που κάνουν λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών και των εφήβων από την υπερβολική χρήση οθονών, δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη;», θ' αναρωτηθούν -δικαιολογημένα- πολλοί γονείς.  

Οι έρευνες λένε ότι η υπερβολική χρήση οθονών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και να περιορίσει την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η κοινωνική διασκέδαση και ο ύπνος. Επιπλέον, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όραση, τον ύπνο, την ψυχοκοινωνική ευεξία και μπορεί να μειώσει την πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Επιπτώσεις μπορεί να έχει και στη νοητική εξέλιξη των παιδιών, καθώς αποσπά την προσοχή τους από δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων τους, όπως η ανάγνωση, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Φυσικά οι οθόνες έχουν και τα θετικά σημεία τους, όπως είναι η ανάπτυξη της λογικής σκέψης, της μνήμης και της δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων. Που, όμως, βρίσκεται το μέτρο; Ιδιαίτερα για τους μαθητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα είδη οθονών;


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved