ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Πρωτοποριακή μονάδα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (11/12/07)
 


Αθήνα 11.12.2007, 10:43
Την επίσημη έναρξη λειτουργίας της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ), πραγματοποιεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 11:00 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Προσβασιμότητας θα κηρύξει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ενώ ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής κ. Ιωάννης Καράκωστας θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές της. Στη συνέχεια δύο φοιτητές με αναπηρίες θα αναφερθούν στην εξυπηρέτηση που τους παρέχει η Μονάδα Προσβασιμότητας στις σπουδές τους. 

Αποστολή της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης.

Μερικές από τις βασικές ανάγκες ή απαιτήσεις των  ΦμεΑ που εξυπηρετεί η Μονάδα Προσβασιμότητας είναι:
- η πρόσβαση στη διαπροσωπική επικοινωνία με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,
- η πρόσβαση στις πανεπιστημιακές κτιριακές εγκαταστάσεις,
- η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό),
- η πρόσβαση στον πίνακα και τις προβολές της αίθουσας διδασκαλίας,
- η πρόσβαση στη συγγραφή σημειώσεων, εργασιών και στις γραπτές εξετάσεις,
- η πρόσβαση στις πληροφορίες, το περιεχόμενο του διαδικτύου και τις εφαρμογές πληροφορικής.

Η Μονάδα Προσβασιμότητας περιλαμβάνει:
1. Το Τμήμα Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν λύσεις στις απαιτήσεις των ΦμεΑ και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Πολλές φορές οι λύσεις αυτές αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν οι ΦμεΑ να παρακολουθήσουν Πανεπιστημιακές σπουδές και ύστερα να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά. Μερικές από τις κύριες δραστηριότητες του Τμήματος Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας ΦμεΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι: η Αξιολόγηση ικανοτήτων ΦμεΑ, οι Ατομικές Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, οι Προσβάσιμοι Σταθμοί Εργασίας στις Βιβλιοθήκες, η Πρόσβαση στις Υπηρεσίες Διαδικτύου και το Προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

2. Το Τμήμα Προσβασιμότητας στο Δομημένο Χώρο: έχει σκοπό να εξασφαλίσει προδιαγραφές προσβασιμότητας στα υπό ανέγερση και στα υπάρχοντα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Την Υπηρεσία Μεταφοράς Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ). Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξυπηρετεί την καθημερινή μεταφορά των ΦμεΑ από τα σπίτια τους προς τους χώρους φοίτησης και αντίστροφα. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο όχημα που μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα πέντε ΦμεΑ από τους οποίους δύο με αναπηρικό κάθισμα ή αμαξίδιο. Η υπηρεσία λειτουργεί συνεχώς τις εργάσιμες μέρες από τις 07:00 ως τις 22:00 με δύο βάρδιες οδηγών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Μονάδα Προσβασιμότητας δίνονται στα τηλ.: 210-7275183, 210-368 9779,  φαξ: 210-7275135, ηλ. Ταχυδρομείο: access@uoa.gr, ιστοθέση: http://access.uoa.gr. 

Το πόρογραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
11:00: Κήρυξη έναρξης λειτουργίας Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Χρήστο Κίττα
11:05: «Ίδρυση και Δραστηριότητες Μονάδας Προσβασιμότητας ΦμεΑ» Καθηγητής κ. Ιωάννης Καράκωστας, Αντιπρύτανης
11:20: «Τμήμα Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας ΦμεΑ» Επ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, Τμήμα Πληροφορικής και  Τηλεπικοινωνιών
11:50: «Η εμπειρία μου από την Υπηρεσία Μεταφοράς ΦμεΑ» κ. Θεόδωρος Τσάτσος, φοιτητής Νομικής
12:00: «Οι Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής στις σπουδές μου»,  κ. Στέλιος Κιμπουρόπουλος, φοιτητής Ιατρικής
12.10: «Συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μονάδας Προσβασιμότητας ΦμεΑ», κ. Αλέξανδρος Πίνο, Στέλεχος Μονάδας Προσβασιμότητας ΦμεΑ
12:30: Συζήτηση – Ερωτήσεις
Συντονίζουν: ο καθηγητής κ. Ι. Καράκωστας και ο αντιπρύτανης, επ. Καθηγητής κ. Γ. Κουρουπέτρογλου.
13.00: Δεξίωση.

* Λεπτομέρειες για τη μονάδα θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Στοιχεία για τη Μονάδα Προσβασιμότητας (αρχείο pdf 506 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved