ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ρύθμιση για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα 5.11.08

 

Aθήνα 5.11.2008, 22:54
Ρυθμίσεις σε θέματα διάθεσης, κοστολόγησης και πληρωμής των πανεπιστημιακών  συγγραμμάτων φέρνει απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του νόμου πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ειδικότερα, με την απόφαση:
1. Στους φοιτητές ή σπουδαστές διανέμεται δωρεάν ένα διδακτικό σύγγραμμα για κάθε διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών που ανταποκρίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό του αντικείμενο και καλύπτει κατά το δυνατόν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και του περιεχομένου του μαθήματος. Στην έννοια του ενιαίου συγγράμματος περιλαμβάνονται και τα βιβλία ασκήσεων, καθώς επίσης CD και DVD ύστερα από πρόταση της Γ.Σ. του Τομέα και απόφαση της ΓΣ του Τμήματος ή του Προγράμματος Σπουδών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3549/2007 και του π.δ. 226/2007, οι φοιτητές και σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, μέσα από τον κατάλογο συγγραμμάτων, το σύγγραμμα ή τα συγγράμματα που οι ίδιοι θεωρούν πληρέστερα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου του μαθήματος.
2. Επιπλέον αυτών διανέμονται δωρεάν, ύστερα από πρόταση της ΓΣ του Τομέα και απόφαση της ΓΣ του Τμήματος ή του Προγράμματος Σπουδών, σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές:
• Τα κλασσικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας, κώδικες, άτλαντες, λεξικά, λευκώματα, παρτιτούρες, εργαστηριακές ασκήσεις και άλλα διδακτικά βοηθήματα.
• Τα ξενόγλωσσα βοηθήματα (παρτιτούρες).
• Τα γενικά λεξικά, μονόγλωσσα ή δίγλωσσα και ειδικών ορολογιών.
3. Πανεπιστημιακές παραδόσεις που μέχρι σήμερα διανέμονταν με απεριόριστο αριθμό σελίδων και με συγγραφικά δικαιώματα μπορούν να διανέμονται σε όλους τους φοιτητές ή σπουδαστές ως πανεπιστημιακές σημειώσεις χωρίς καταβολή συγγραφικών δικαιωμάτων και με απεριόριστο αριθμό σελίδων. Πρόσθετοι φάκελοι επιτρέπονται να διανέμονται σε όλους τους φοιτητές ή σπουδαστές χωρίς καταβολή συγγραφικών δικαιωμάτων και χωρίς περιορισμό σελίδων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πολλαπλό σύγγραμμα όχι μόνο δε συνιστά υποβάθμιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως ενισχύει την ακαδημαϊκότητα, εξασφαλίζοντας την ελευθερία επιλογής των φοιτητών και σπουδαστών, καταργώντας την μονομέρεια στη γνώση. Με τις ρυθμίσεις για την ελεύθερη επιλογή συγγραμμάτων καταλύεται το μονοπώλιο της γνώσης, καθώς πλέον οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα επιλογής από μια σειρά συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας του φοιτητικού κινήματος.

Σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα στη Βουλή για ψήφιση νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν τυχόν δηλώσει περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους.

Παράλληλα, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων, με πρόταση του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη αναμένονται -μετά από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος-, οι επισημάνσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη πιθανή λήψη πρακτικών μέτρων προς την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.

Με αφορμή την απόφαση, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας επιχορηγεί με συνεχώς αυξανόμενα ποσά στα Ιδρύματα προκειμένου να καλύψουν το κόστος της διανομής συγγραμμάτων. Για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, η αύξηση της χρηματοδότησης ξεπερνά το 80% από το έτος 2004 στο έτος 2008. Συγκεκριμένα, από τα 22,6 εκ. ευρώ το 2004 σήμερα η χρηματοδότηση για τα συγγράμματα των Πανεπιστημίων ανέρχεται στο ποσό των 40,8 περίπου εκ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved