ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Υψηλή η ζήτηση των προγραμμάτων ΜBA 4/5/09


Αθήνα 4.5.2009, 16:04
Κάθε χρόνο πάνω από 800 πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων (οικονομολόγοι, μηχανικοί, γιατροί, γεωπόνοι, ακόμη και φιλόλογοι) σπουδάζουν στα 5 μεταπτυχιακά προγράμμα ΜΒΑ που λειτουργούν σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων είναι τουλάχιστον 8πλάσιος και συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η σχετικά υψηλή ζήτηση των προγραμμάτων αυτών οφείλεται στις εξής λόγους:
- Οι κάτοχοι ΜΒΑ βρίσκουν δουλειά κατά μέσο όρο σε τρεις έως έξι μήνες και οι γνώσεις διοίκησης θεωρούνται πλέον απαραίτητες σε όλο και περισσότερους επαγγελματικούς τομείς.  
- Η διάρκεια των σπουδών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή στα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η αναλογία καθηγητών - φοιτητών πολύ καλύτερη, το επίπεδο σπουδών υψηλό, ενώ το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο: στα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα δίδακτρα  για 3 εξάμηνα μεταπτυχιακών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων κυμαίνονται από 4.500 έως 7.500€ ενώ στην Αγγλία το κόστος ξεκινά από 12.000 και φτάνει τα 55.000€ ενώ η διάρκεια σπουδών συνήθως είναι 2 εξάμηνα.

Ενδεικτικά είναι και τα ακόλουθα συμπεράσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου, στην οποία έλαβαν μέρος 500 υποψήφιοι φοιτητές για ΜΒΑ ή Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στα Πανεπιστήμια Πειραιά, Μακεδονίας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
• Ένας στους δύο εκδηλώνει την ίδια προτίμηση για Ελλάδα και εξωτερικό 55% vs 45%.
• Ένας στους δύο θεωρεί ότι δεν θα επιλεγεί από ένα ελληνικό ΑΕΙ λόγω του μικρού αριθμού προσφερόμενων θέσεων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (53%).
• Τέσσερις στους δέκα επιλέγουν ΑΕΙ του εξωτερικού γιατί θεωρούν πως απαιτούνται λιγότερα προσόντα.
• Εννέα στους δέκα θεωρούν σημαντικό/αναγκαίο τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) για να βρουν δουλειά (93%).
• Εννέα στους δέκα θεωρούν σημαντικό τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) για επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία (96%).
• Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) είτε αποκτήθηκε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό αναγνωρίζεται το ίδιο από την αγορά εργασίας (εγκυρότητα και αξιοπιστία ελληνικών τίτλων) 85% vs 82%.
• Οκτώ στους δέκα κρίνουν ως εξίσου υψηλό το επίπεδο ποιότητας των ελληνικών Μεταπτυχιακών σπουδών, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με αυτό των πανεπιστημίων του εξωτερικού.
• Δύο στους δέκα επιλέγουν ελληνικά ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα επειδή κρίνουν ότι απαιτούνται λιγότερα προσόντα για να γίνουν δεκτοί.
• Η οικονομική κατάσταση για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι €70,000 δεν επηρεάζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψηφίου για Ελλάδα ή εξωτερικό (54% vs  46%).
• Όσοι είναι αρκετά ευκατάστατοι οικονομικά (εισοδήματα πάνω από €90.000) δείχνουν μία ελαφρά προτίμηση για σπουδές στο εξωτερικό (56%).
• Ο βαθμός πτυχίου δεν καθορίζει ουσιαστικά την επιλογή του υποψήφιου για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (54% vs 46%).
• Η συντριπτική πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων στην έρευνα που έκανε  το ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιά θεωρεί απαραίτητο το μεταπτυχιακό τίτλο για … να βρει δουλειά.

Παρουσίαση
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, αλλά και προβληματισμοί για τις δομικές αιτίες της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης, θα παρουσιαστούν στο 11ο ετήσιο Forum-Business Week (11-15 Μαΐου 2009) που διοργανώνει ο σύλλογος φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ’s Society)  του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Στην πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση την Δευτέρα 11 Μαίου στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, επίτιμος ομιλητής θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ομιλία θα απευθύνει επίσης ο  εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής του ομίλου Τσάκος.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved