ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Πιστώσεις για χιλιάδες προσλήψεις στα ΑΕΙ 30/7/09


Αθήνα 30 Ιουλίου 2009, 16:20
Πιστώσεις για την πρόσληψη στα Πανεπιστήμια 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών ΕΕΔΙΠ, 800 μελών ΕΤΕΠ και 100 διοικητικών υπαλλήλων, και στα ΤΕΙ 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 διοικητικών υπαλλήλων, θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, θα διατεθούν πιστώσεις για προσλήψεις έκτακτου Διδακτικού Προσωπικού στα Πανεπιστήμια (ΠΔ 407/80) και συγκεκριμένα 900 για το 2009, 750 για το 2010, 500 για το 2011 και 250 για το 2012.

Οι προσλήψεις αφορούν ορίζοντα τετραετίας και εντάσσονται στους ακαδημαϊκούς - αναπτυξιακούς τετραετείς προγραμματισμούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι υπεγράφησαν από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους Προέδρους των ΤΕΙ και από τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού, την περίοδο 2009 - 2012 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα χρηματοδοτηθούν με τα εξής ποσά:  

* Πανεπιστήμια:
α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 1 δις 70 εκ. ευρώ.  
β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Α.Ε.Ι. θα διατεθούν πόροι ύψους 494 εκ. ευρώ.
γ) για τη φοιτητική μέριμνα θα διατεθούν 126,5 εκ. ευρώ.
δ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα διατεθούν 173 εκ. ευρώ. 

* ΤΕΙ:
α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού (λειτουργικές δαπάνες) θα διατεθούν την επόμενη τετραετία 720 εκ. ευρώ.  
β) για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν πόροι ύψους 130 εκ. ευρώ.
γ) για τη σπουδαστική μέριμνα θα διατεθούν 110 εκ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός
Η διαμόρφωση τετραετών ακαδημαϊκών - αναπτυξιακών προγραμματισμών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3549/2007, υλοποιείται για πρώτη φορά. Οι ακαδημαϊκοί - αναπτυξιακοί τετραετείς προγραμματισμοί περιλαμβάνουν τα έργα υποδομής και εξοπλισμών των ΑΕΙ, τις λειτουργικές τους δαπάνες καθώς και τον αριθμό του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού που θα προσληφθεί. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί ο σχεδιασμός της ανάπτυξης των ΑΕΙ, να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση τους και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταθερή τους εξέλιξη.

Για τη διαμόρφωση των τετραετών ακαδημαϊκών - αναπτυξιακών προγραμματισμών προηγήθηκε ευρύς διάλογος μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των Διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι τετραετείς προγραμματισμοί αποτελούν σημαντική καινοτομία για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς συμβάλλουν:
- στον συστηματικό προσδιορισμό των ακαδημαϊκών στόχων και τον καλύτερο προγραμματισμό των υποδομών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κάθε ΑΕΙ και της ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά,
- στη δέσμευση χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ και την χρονοκατανομή της σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου τα ιδρύματα να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια σύμφωνα με δημοσιοποιημένα, σταθερά και εγγυημένα οικονομικά στοιχεία.

Αντιδραστικά
Για αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίζει τα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα "καρδιά" του νέου νόμου - πλαίσιου. "Αποδεικνύεται και από αυτή την υπογραφή ότι το περίφημο «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων και τα συλλογικά όργανα σε αυτά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα στις επιταγές της Μπολόνια και της Λισσαβόνας. Αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη αυτονομία των ΑΕΙ σημαίνει πανεπιστήμια που λειτουργούν για τα κέρδη του κεφαλαίου, σαν επιχειρήσεις. Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, όσους πανεπιστημιακούς δεν δέχονται να βάλουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, να δώσουν αποφασιστική απάντηση. Να δείξουν ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στους αντιδραστικούς νόμους που τις υλοποιούν".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved