ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
1.030 τακτικές θέσεις καθηγητών συστήνονται στα ΤΕΙ. Το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ (30/8)
 


Aθήνα 30.8.2005, 15.40
Το δρόμο προς την Βουλή παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση (κυρίως την δεύτερη), που παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η Proslipsis.

To προτεινόμενο νομοσχέδιο επιγράφεται "Ρύθμιση θεμάτων Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις" και έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει διαδικασίες, λειτουργίες και δομές, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την σύσταση 1.030 τακτικών θέσεων στα ΤΕΙ και την θέσπιση κανόνων για την βαθμολογική εκπαίδευση των μελών Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΠ). Επίσης, ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην εισαγωγή, τις μετεγγραφές και κατατάξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συνοπτικά, το περιεχόμενό του κατ' άρθρο είναι το εξής: 
-
Ενισχύεται η αυτοδυναμία των Ιδρυμάτων με την καθιερούμενη διαδικασία σύνταξης των προγραμμάτων σπουδών τους (όχι πλέον μέσω του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) (άρθρο 2).
-
Απαλλάσσονται η μεταβίβαση και η μεταγραφή των παραχωρούμενων στα ΤΕΙ ακινήτων από φόρους, τέλη και συναφείς επιβαρύνσεις (άρθρο 4 παρ. 5).
-
Παρέχεται η δυνατότητα εκλογής τρίτου Αντιπροέδρου, ώστε να διευκολυνθεί η διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων (άρθρο 5).
-
Συνιστώνται 1.030 νέες θέσεις εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού στα ΤΕΙ (άρθρο 6).
-
Δίνεται η δυνατότητα στους Αναπληρωτές Καθηγητές που απέκτησαν τα απαιτούμενα προσόντα να εξελιχθούν στη βαθμίδα του Καθηγητή με μεταφορά της θέσης τους, όπως και στα Πανεπιστήμια (άρθρο 7 παρ.1).
-
Επιλύονται θέματα μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού προσωποπαγούς θέσης (άρθρο 7 παρ. 2 και 3).
-
Δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των Καθηγητών Εφαρμογών στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή (με τριετή προϋπηρεσία και εφόσον διαθέτουν και τα λοιπά προσόντα της βαθμίδας) (άρθρο 8 παρ.2).
-
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. ώστε να συνεπικουρεί αποτελεσματικότερα το έργο των μελών του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (άρθρο 9).
- Δίνεται η δυνατότητα εκτέλεσης από τα Τ.Ε.Ι. εφαρμοσμένης-τεχνολογικής έρευνας (άρθρο 11 παρ.7).
-
Διευκολύνεται η διαδικασία συμμετοχής του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στην παρακολούθηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων και του Ε.Α.Π. (άρθρο 11 παρ.8).
- Καθορίζεται πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας για όσα Τ.Ε.Ι. δεν έχουν προβεί στη έκδοση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας (άρθρο 11 παρ. 9).

Θέματα φοίτησης
- Καθορίζεται ελάχιστος γενικός βαθμός πρόσβασης ή ελάχιστος αριθμός μορίων ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων σε όλα τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των σπουδών στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. της χώρας με την εισαγωγή υποψηφίων που διαθέτουν ένα minimum στοιχειωδών γνώσεων (άρθρο 13 παρ. 1).
- Παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν δικαίωμα μετεγγραφής να επιλέξουν εκτός από το αντίστοιχο Τμήμα που είναι πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας των γονέων και εκείνο στο οποίο φοιτά ήδη ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή, ώστε να αποφεύγεται η ανάγκη δημιουργίας «τριών σπιτιών» (
άρθρο 14 παρ. 1β).
-
Διευκρινίζεται μια σειρά θεμάτων που έχουν οδηγήσει στην έκδοση αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων και έχουν σχέση με τη διαδικασία των κατατάξεων, επιδιώκοντας τη διαφάνεια και το αδιάβλητο αυτής (άρθρο 15).

'Αλλα θέματα
Τέλος ρυθμίζει επιμέρους θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα αλλάζει το οργανωτικό σχήμα που διέπει τις Βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό του έργου τους και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών (άρθρα 16-17), καθώς και
 το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο πολυποίκιλο έργο του (πρόσληψη ειδικών συνεργατών και συμβούλων,) (άρθρο 19).

* Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου περιέχεται στο συνημμένο αρχείο (pdf 110 kb). Στο δεύτερο αρχείο θα βρείτε την αιτιολογική έκθεση (pdf 74 kb). Κι αν θέλετε να μάθετε τι διεμείφθει κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του νομοσχεδίου, "χτυπήστε" το ανάλογο αρχείο (pdf 104 kb).

 

 3 αρχεία διαθέσιμα για download 
Το σχέδιο νόμου
Η αιτιολογική έκθεση
Η συνέντευξη

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved