ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προς νηπιαγωγεία διετούς υποχρεωτικής φοίτησης 1/12/09

Αθήνα 1.12.2009, 16:49
Στην καθιέρωση διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αποκάλυψε σήμερα στους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με τους οποίους συναντήθηκε, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η υφυπουργός υπογραμμίζει ότι "πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και η διετής προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας για δύο χρόνια χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες υποδομές, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο Νηπιαγωγείο στα νήπια και τις οικογένειες τους".

Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε από το επόμενο σχολικό έτος οι γονείς να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσιο νηπιαγωγείο. "Με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας, στο τρέχον σχολικό έτος δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή για να μην αναστατώσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες ώστε η υποχρεωτικότητα να εφαρμοστεί στην πράξη από το επόμενο σχολικό έτος, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για την υλοποίηση του νέου προγράμματος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου δεν απαιτούνται μόνο χρηματικοί πόροι αλλά απαιτείται μια ταυτόχρονη αλλαγή νοοτροπίας, συστημάτων και προγραμμάτων, επεσήμανε η υφυπουργός και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος με τη ΔΟΕ και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο της ευρείας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας.

Η υφυπουργός ανήγγειλε την ανάκληση της παράτυπης, όπως είπε, απόφασης που δημοσιεύτηκε δυο μέρες πριν τις εκλογές και η οποία ανέστειλε την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού για την εγγραφή στο δημοτικό, για το σχολικό έτος 2010 - 2011, όπως ορίζει το άρθρο 27 του Ν. 3687/2008.

Η ΔΟΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση
της ΔΟΕ, κατά τη σημερινή συνάντηση η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

* Βεβαίωση φοίτησης: Ανάκληση εγκυκλίου 2ας/10/2009: Διάβασε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ σχέδιο απόφασης, που θα υπογραφεί από το Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, το οποίο αναφέρει και τα εξής: «…Ανακαλείται η εγκύκλιος της 2/10/2009, λόγω της πλήρους αντίθεσης του περιεχομένου της προς τη διάταξη του άρθρου 27 του Ν. 3687/2008…». Για τη φετινή χρονιά θα ζητηθούν οι βεβαιώσεις για να γίνει καταγραφή. Όλα τα παιδιά, όμως, θα εγγραφούν στην Α’ Δημοτικού. Θα έχουμε έτσι δυο κατηγορίες μαθητών, με βεβαίωση παρακολούθησης και χωρίς βεβαίωση. Από την επόμενη χρονιά 2010 - 2011 η βεβαίωση θα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

* Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή: Ισχύουν οι προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά αυτή δεν θα νομοθετηθεί αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές. Για την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα για όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

* Ωράριο νηπιαγωγών: Διάλογος για να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές από την επόμενη σχολική χρονιά. Την τρέχουσα σχολική χρονιά παραμένει η πρωινή ζώνη 7-8 για να μην αναστατωθούν οι γονείς.

* Ολοήμερο νηπιαγωγείο: Το υπουργείου Παιδείας δεσμεύεται να γίνουν όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά πραγματικά ολοήμερα, ως το τέλος της τετραετίας. Διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την κ. Δραγώνα ότι ειπώθηκε σε συνάντηση με το «συντονιστικό» των Νηπιαγωγών πως θα διδάσκουν νηπιαγωγοί στην Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού.

* Προϊστάμενοι νηπιαγωγείων: Το αίτημα να κρίνονται οι νηπιαγωγοί για τις θέσεις προϊσταμένων με τα ίδια κριτήρια που κρίνονται και τα άλλα στελέχη της εκπαίδευσης θεωρήθηκε ορθό.

* Υποδομές: Ανακοίνωσε τον προγραμματισμό που παρέλαβε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα το υπουργείο επανεξετάζει το θέμα των ΣΔΙΤ. Στόχος είναι να επισπευθεί η διαδικασία και να αλλάξει ο προγραμματισμός προς το καλύτερο, έτσι ώστε να χτισθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νηπιαγωγεία.

* Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη σειράς συναντήσεων που θα γίνουν στο μέλλον με θέματα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, την ειδική αγωγή στα νηπιαγωγεία, κ.λπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved