ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εθνικός φορέας για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση
 

 

Αθήνα 4.12.2010, 18:12

Την ίδρυση ενός νέου εθνικού φορέα που θα πιστοποιεί εκπαιδευτικούς φορείς μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, κ.ά., ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους παρέδωσε κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης (θα το βρείτε στα συνημμένα).

Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό και δεσμευόμαστε για αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επενδύουμε στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα παρέχει πληροφόρηση και εξατομικευμένη υποστήριξη, δια ζώσης και μέσω του διαδικτύου, που θα ξεκινάει απο τους μαθητές του γυμνασίου - λυκείου και θα συνοδεύει δια βίου το σύνολο των πολιτών".

Σχετικά με την πιστοποίηση παρόχων μεταλυκειακής εκπαίδευσης, το προσχέδιο προβλέπει τα εξής:
- Δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει με σαφήνεια τα τρία χαρακτηριστικά της Δια βίου Μάθησης (αναπτυξιακή, ανθρωποκεντρική, κοινωνικά δίκαιη) και θα διασφαλίζει την ποιότητα όλων των δομών, όπως και τη δυνατότητα διασύνδεσης και συνεργασίας τους, και θα πιστοποιεί το τελικό μαθησιακό αποτέλεσμα.
- Επανασυγκροτείται η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην Εθνική Επιτροπή Δια Βίου Μάθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, "μελετάται ταυτόχρονα ο νέος ρόλος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του, ώστε τελικά να αρθεί το ασυμβίβαστο της δραστηριότητας παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με εκείνης της πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων, και να σταματήσουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων".

 

Υστέρηση

Στο προσχέδιο γίνεται εκτενής αναφορά στην υστέρηση της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε. στον τομέα της δια βίου μάθησης, κάτι που επεσήμανε και η κ. Διαμαντοπούλου στις δηλώσεις της.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 27η θέση σε έκταση συμμετοχής, από τις 33 χώρες που αξιολογήθηκαν, και οι επιδόσεις της απέχουν πολύ απο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει μόλις στο ενα τρίτο του κοινοτικού μέσου όρου (2,9% έναντι 9,5%), μία θέση πίσω από την Ουγγαρία και μόλις μία θέση πάνω από τα Σκόπια!

Ως προς τη συμμετοχή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος. Μάλιστα, η ομάδα ηλικίας 50-64 συμμετέχει στη Δια Βίου Μάθηση σε ποσοστό μικρότερο του 1%, ενώ η συμμετοχή στη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μικρότερη απο το μισό του κοινοτικού μέσου όρου (14% έναντι 33%).

 

Επαγγελματικά προσόντα

Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που θα ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, ενώ τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2012 να έχει ολοκληρωθεί η αντιστοίχηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων με το Ευρωπαϊκό.

Για το σκοπό αυτό το 2010 θα συγκροτηθεί το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, με στόχο τη συνολική θεώρηση της μάθησης και έμφαση στα αποτελέσματα των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τα οποία κατανέμονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες. Το προτεινόμενο ελληνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων δημιουργείται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου του 2010.

 

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων για τη Διά Βίου Μάθηση.

* Δείτε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων της κ. Διαμαντοπούλου.

 


 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Το κείμενο για τη Δια Βίου Μάθηση (αρχείο pdf 173 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved