ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
I. Πανάρετος: Να ξαναδούμε την αυτοτέλεια των ΑΕΙ

 

Αθήνα 19.3.2010, 13:10

Είναι καιρός να ξαναδούμε την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Νικολάου Τσώνη σχετικά με προβλήματα λειτουργίας του ΤΕΙ Λαμίας.

Όπως είπε: «Αυτή η αυτοτέλεια έχει μια μακρά παράδοση ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Όμως, πρέπει πια να αντιληφθούμε ότι τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορούν να λειτουργούν μακριά από την κοινωνία. Δεν μπορούν να αγνοούν τις ανησυχίες της κοινωνίας. Είναι καιρός να ξαναδεί κανείς τι σημαίνει αυτοτέλεια. Διότι, αναμφίβολα, είναι λάθος να ασχολείται η υπουργός Παιδείας ή ο υφυπουργός με το να υπογράφει άδεια για κάποιον καθηγητή Πανεπιστημίου, αντί να διδάσκει έξι ώρες να διδάσκει τέσσερις, λες και η υπουργός Παιδείας γνωρίζει αν θα πρέπει ή δεν πρέπει να το κάνει αυτό το πράγμα».

Ο κ. Πανάρετος αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, λέγοντας ότι είναι μια μορφή κοινωνικής λογοδοσίας. «Δεν φτάνει, όμως, αυτό γιατί αξιολόγηση σημαίνει «βλέπω αυτά που κάνεις». Το ερώτημα είναι πώς η κοινωνία θα συμμετέχει στο τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Γενικότερα στην Ευρώπη έχει γίνει πια αποδεκτό ότι πρέπει να υπάρχει συμμετοχή. Τα καθαρά ακαδημαϊκά θέματα είναι θέματα των ιδρυμάτων, αλλά η γενικότερη στρατηγική και ο τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημίου αφορά την κοινωνία ευρύτερα, γι’ αυτό και πολλές χώρες όπως η Δανία, η Φιλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο πηγαίνουν πια σε μορφές λειτουργίας του Πανεπιστημίου, όπου η κοινωνία συμμετέχει περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Δεν είναι μόνο οι μικρές χώρες αλλά είναι και οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία ακόμα και η Γαλλία, που έχουν στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση".

Σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία του ΤΕΙ Λαμίας, που κατά τον ερωτώντα κ. Τσώνη οφειλονται στο κλίμα τρομοκρατίας που συντηρούν σπουδαστές κυρίως της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ αλλά και μη σπουδαστές, ο κ. Πανάρετος είπε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν είναι αστυνομικός και ούτε μπορεί ούτε πρέπει να έχει τέτοιο ρόλο και πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επίσκεχή του στο ΤΕΙ Διοίκηση και φοιτητές τον διαβεβαίωσαν ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved