ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Αναβαθμίζεται η ναυτική εκπαίδευση

 

Αθήνα 3.5.2010, 20:03

Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αποτελεί σημαντικό ζήτημα και βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομίας", τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου  με θέμα «Προσέλκυση και παραμονή νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σκοπεύει να αναπτύξει έναν άξονα διαρκούς ενημέρωσης με τα σχολεία και τα ΙΕΚ, με στόχο την όσο το δυνατόν αρτιότερη πληροφόρηση των νέων για τις δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει η ναυτική εκπαίδευση, ενώ στους στόχους του περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των εισαγομένων σπουδαστών στη νέα ποιοτική ναυτική εκπαίδευση.

Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με προσέλκυση νέων στελεχών και δημιουργία κινήτρων για την παραμονή του υπάρχοντος δυναμικού στο ναυτικό επάγγελμα όσο και με την πολύπλευρη αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης", επεσήμανε η υπουργός. Και συνέχισε: "Στοχεύουμε, όχι μόνο στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των σπουδαστών μας, αλλά και στην βελτίωση των γνώσεων και της παρεχόμενης διδασκαλίας από το εκπαιδευτικό σύστημα διαμέσου της «εκπαίδευσης των εκπαιδευτών» («training the trainer»). Ακόμη στοχεύουμε στην ορθή προβολή του επαγγέλματος από τα ΜΜΕ, έτσι ώστε να εδραιωθεί το κύρος του επαγγέλματος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας".

Για να διατηρήσει και να βελτιώσει το κύρος και τον δυναμισμό της η ναυτιλία μας, χρειάζεται ικανούς και καταρτισμένους ανθρώπους, που θα επανδρώσουν και θα λειτουργήσουν τα πλοία της με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και τελικά επιτυχία σε κάθε επίπεδο, υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε: "Έχει ανάγκη από ανθρώπους που με τις πρακτικές τους ικανότητές και την εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους θα διευθύνουν και θα αναπτύξουν περαιτέρω τα γραφεία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συνάμα θα βελτιώνουν σταθερά την εικόνα του Έλληνα αξιωματικού και του Έλληνα ναυτεργάτη στα χιλιάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων που περιπλέουν τους ωκεανούς. Γι αυτό είναι σημαντικό για τα στελέχη της ναυτιλίας να αντιληφθούν ότι εργάζονται σε ένα κλάδο, όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σταθερά σε διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουν ότι η σταδιοδρομία και η εξέλιξή τους στο ναυτικό και ναυτιλιακό χώρο είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας της χώρας. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το ναυτικό επάγγελμα, με την εμπειρία και τις γνώσεις που προσφέρει σε αυτούς που το εξασκούν, δύναται να είναι η αφετηρία και πολλές φορές το εφαλτήριο για μια σταδιοδρομία και στην ξηρά".

Σχετικά με το επάγγελμα του ναυτικού, η κ. Κατσέλη διαπίστωσε ότι η εικόνα που είναι αποτυπωμένη στον περισσότερο κόσμο για τα ναυτικά επαγγέλματα είναι αυτή προηγούμενων δεκαετιών". Και πρόσθεσε: "Από τότε, το ναυτικό επάγγελμα έχει ακολουθήσει εν πολλοίς την εξέλιξη της ναυτιλίας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, ενώ οι όροι και οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, η ναυτική εκπαίδευση ακολουθεί πλέον πανεπιστημιακά πρότυπα, ενώ πολλά νέα επαγγέλματα και εξειδικεύσεις στη ναυτιλία έχουν εκ των πραγμάτων δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα για την αγορά εργασίας στον κλάδο".

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στην μακροχρόνια ανταγωνιστική ικανότητα της ελληνικής ναυτιλίας, τονίζοντας ότι αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα αξιόπιστα ελληνικά πληρώματα, τα οποία στελεχώνουν τόσο τα πλοία όσο και τα εφοπλιστικά γραφεία και τα γραφεία των παραναυτιλιακών κλάδων. Και πρόσθεσε: "Επιπλέον, η ικανότητα των ναυτικών και η αγάπη και προσήλωση στο αντικείμενο της εργασίας τους, εάν συνδυαστεί με μια διαρκή αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων γνώσεων, μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα τόσο για τον τυπικό επαναπατρισμό ακόμη περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία όσο και στην αναμόρφωση και τόνωση του συνόλου της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και διαμέσου αυτής, στην τόνωση της οικονομίας της πατρίδας μας".

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κ. Κατσέλη την χαρακτήρισε ως την δυσμενέστερη που βιώνει η χώρα μας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γι' αυτό και είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η σύνδεση ναυτιλίας με την οικονομία, ώστε αυτό να ωφελήσει το εμπόριο, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. "Κάτω από αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία διεθνώς, υπενθυμίζοντας διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, υπάρχει ένας τομέας, στον οποίο, όχι μόνο πρωταγωνιστούσαμε παραδοσιακά, αλλά συνεχίζουμε σταθερά να πρωταγωνιστούμε στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Η σημασία της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη. Η συνέργια της ελληνικής ναυτιλίας με την εθνική οικονομία αποτελεί μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα και απαραίτητο εργαλείο για το μέλλον της χώρας μας. Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης μας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στον πυρήνα της σύγχρονης αναπτυξιακής μας προσπάθειας".

Σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου, η υπουργός ανέφερε: "Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, για να συνδέσουμε άμεσα την εμπορική μας ναυτιλία με σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την παροχή ολοκληρωμένων λιμενικών υπηρεσιών στον Πειραιά - και χαίρομαι για την παρουσία σήμερα εδώ του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Γεώργιου Ανωμερίτη - την προώθηση των υποστηρικτών επενδύσεων, τη στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της. Κυρίως, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στη ΝΕΖ, που θα συμβάλλει, εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας, στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας, αλλά και της τοπικής οικονομίας του Πειραιά, και, τέλος, στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, τομέα δράσης που θεωρούμε κορυφαίας προτεραιότητας".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved