ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Στο εξωτερικό σέβονται την ελληνίδα μάνατζερ (23/3/08)


Αθήνα 23.3.2008, 20:54
Η ελληνίδα μάνατζερ στο εξωτερικό απολαμβάνει το σεβασμό που αντιπροσωπεύει ως κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός. Δεν επιθυμεί τη διαφοροποιημένη συμπεριφορά - «βοήθεια» από πλευράς αντρών ή συναδέλφων, αποζητά όμως την αναγνώριση. Η οικογένεια δεν είναι εμπόδιο. Εφόσον η ίδια μπορεί να κρατά τις ισορροπίες και να βαδίζει επί συνειδητών επιλογών, όλα τα εμπόδια αίρονται.

Το networking, στα πλαίσια πάντα της φύσης της, των δυνατοτήτων της και των προσδοκιών της, έχει μεγάλη σημασία. Ασφάλεια προσφέρουν η αυτογνωσία, το να είσαι ο εαυτός σου και να μάχεσαι για τα πιστεύω σου. Ο σύντροφος συμμετέχει στην ισορροπία και στις επιδιώξεις, που από προσωπικές γίνονται οικογενειακές. Στην ξένη χώρα έχεις μεγαλύτερη κατανόηση, γίνεσαι προσωπικότητα πιο ενδιαφέρουσα για τους άλλους και όλα είναι πιο «χαριτωμένα».

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πολλά και ενδιαφέροντα συμπερασμάτα για τη θέση της ελληνίδας μάνατζερ στο εξωτερικό, που αναδείχθηκαν κατά τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου "Women on Leadership: Η Ελληνίδα Πολίτης του Κόσμου", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) της ΕΕΔΕ την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Κεντρική ομιλήτρια του Συνεδρίου ήταν η κυρία Μαριέττα Καραμανλή, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία μέσα από την ομιλία της «Γυάλινη οροφή: τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες», προσπάθησε να αναδείξει τις σημαντικότερες πτυχές των ευκαιριών και των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία επαγγελματική σταδιοδρομία εκτός συνόρων. Χαιρετισμό απήυθυναν η Πρόεδρος του ΙΑΓΜΕ Αγγελίνα Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, καθώς και ο ειδικός γραμματέας ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης Ελευθέριος Σταυρόπουλος.  

Ευνοϊκές συνθήκες
Όπως κατέδειξαν έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, τ
ο διεθνές περιβάλλον είναι πολύ ευνοϊκό σήμερα για τη γυναίκα μάνατζερ, περισσότερο από ποτέ. Ειδικότερα, τα βασικά συμπεράσματα των ερευνών συνοψίζονται στα εξής:
1. Στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, οι Ινδίες, τα Εμιράτα και τα Βαλκάνια, λείπουν στελέχη από τις ανώτερες και ανώτατες θέσεις.
2. Η ελληνίδα μάνατζερ πρέπει να γνωρίζει καλά τις πολιτιστικές και πολιτισμικές διαφορές της χώρας στην οποία θα μετακινηθεί για να αποφύγει την έγκαιρη και ακούσια εγκατάλειψη της χώρας αυτής.
3. Το πάθος και οι συνειδητές επιλογές συμβάλλουν στην επιτυχία, οι επιτυχημένοι είναι παντού επιτυχημένοι. Ωστόσο στο ανώτερο και ανώτατο μάνατζμεντ μόλις το 16% είναι γυναίκες. Στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδο διοίκησης συναντάμε πλέον ηλικιακές διαφορές δύο και τριών γενεών.
4. Σήμερα υπολογίζεται ότι 130.000.000 στελέχη (άντρες και γυναίκες) ζουν και εργάζονται εκτός της χώρας τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μύθοι καταρρίπτονται βλέποντας τα νούμερα και μεταφράζοντάς τα σε ευκαιρίες μιας παγκόσμιας αγοράς με προτερήματα και μειονεκτήματα. Οι αρνητικές συμπεριφορές και αντιδράσεις όταν αντιμετωπιστούν με θετική σκέψη, σοβαρότητα και πλήρη συνείδηση στο εγχείρημα, κάνουν τη διαφορά και ανατρέπουν τα δεδομένα.

Καταληκτικά, οι γυναίκες μάνατζερ σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες περισσότερο εποικοδομητικά από τους άντρες, διότι η προσωπικότητά τους συγκεντρώνει ανταγωνιστικά ηγετικά πλεονεκτήματα όπως: επιμονή, προνοητικότητα, διαπραγματευτική ικανότητα και γνώση και αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η θέση της γυναίκας
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε επίσης έρευνα που είχε ως αντικείμενο τις στάσεις και απόψεις "Γύρω από τις Γυναίκες Καριέρας", τόσο στον οικογενειακό - προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τους χώρο. Η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Focus Bari και πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: α) Ποιοτική Έρευνα με 20 συνεντεύξεις σε βάθος μεταξύ του οικογενειακού περίγυρου γυναικών καριέρας (σύντροφος/σύζυγος, παιδιά, γονείς) και του άμεσου επαγγελματικού περιβάλλοντος (προϊστάμενοι, υφιστάμενοι, άντρες σε αντίστοιχες ψηλές βαθμίδες καριέρας), και β) Εκτεταμένη Ποσοτική Έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 800 Αθηναίων 18-54 χρονών, όπου διερευνήθηκαν σε λεπτομέρεια οι στάσεις και οι απόψεις τους για τις γυναίκες καριέρας και την ευρύτερη θέση της εργαζόμενης γυναίκας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και οικογένεια".

 Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι:
 - Μόνο ένας στους δέκα Αθηναίους υιοθετούν πια την παραδοσιακή στάση ότι "η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, στην οικογένεια, και δεν πρέπει να εργάζεται". Αντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικό τους εισόδημα και να μην περιμένουν "τα πάντα από τον σύζυγο". Σημαντικό μέρος των ανδρών πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να σπουδάζουν, να αποκτούν πτυχία ΑΕΙ και μεταπτυχιακά όπως και οι άντρες, να εργάζονται, και εφόσον μπορούν και το επιθυμούν, να συνεχίζουν την εργασία τους ακόμα και μετά την απόκτηση παιδιών.
- Μια σημαντικότατη αναλογία ανδρών νεαρών - μεσαίων ηλικιών δηλώνει ότι προτιμά η σύντροφός τους να απασχολείται σε ένα εξ ίσου απαιτητικό επάγγελμα με το δικό τους, διότι έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση στα δικά τους επαγγελματικά προβλήματα, καλύτερο "μοίρασμα" των κοινών του σπιτιού, και ταυτόχρονη ανάπτυξη.
- Μια σημαντική αναλογία νεαρών κυρίως γυναικών αποδέχεται ότι μια γυναίκα μπορεί να ζήσει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή κάνοντας την καριέρα της, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, αναδεικνύοντας έτσι το γνωστό σύγχρονο "πρόβλημα" στις σχέσεις των δύο φύλων.

- Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι για το σύνολο του κοινού 18-54 ετών κύριες αιτίες για τον αυξημένο αριθμό διαζυγίων που παρατηρούνται στη σημερινή εποχή είναι οι εξής: α) οι δύο σύζυγοι δεν δίνουν την πρέπουσα προτεραιότητα στην προσωπική τους σχέση, β) στις μέρες μας τείνει να "ξεφτίζει" η έννοια και η αξία της οικογένειας, γ) οι δύο σύζυγοι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν αιτίες όπως: "η εργασία - καριέρα των γυναικών, που τις κάνει να λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι" και "η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών".

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών: Γενική Γραμματεία Ισότητας, ECDL και DIOR, των υποστηρικτών, ALPHA BANK, BSB, FOCUS BARI, Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, Bluegr-Mamidakis Hotels, και των χορηγών επικοινωνίας: ΤΑ ΝΕΑ, ΚΕΡΔΟΣ, ΜΑΝΑΤΖΕΡ, adbusiness και myself.gr.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved