ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΤΟΓΜΕ: Προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας
Αθήνα 3.4.2014, 11:16

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του γυναικείου ψηφιακού αναλφαβητισμού και για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας κατέθεσε ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, εκπροσωπούμενος από την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Αναστασία Μάνου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT) και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 3 Απριλίου.

Ο ΤΟΓΜΕ υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο γυναικείος ψηφιακός αναλφαβητισμός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει αφενός στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών αφετέρου στην ενίσχυση της εργασίας, ειδικότερα στις νέες γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει σχεδιάσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ο ΤΟΓΜΕ θα αναλάβει τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για τις ευκαιρίες που παρέχονται, καθώς και την παραγωγή webinar με στόχο τη συμμετοχή γυναικών απ’ όλη την επικράτεια.

Πέραν αυτών που ανέφερε η κ. Μάνου, ο ΤΟΓΜΕ έχει διαμορφώσει τις θέσεις του που αφορούν ειδικά στις εργαζόμενες μητέρες, ή εργαζόμενες που θέλουν να γίνουν μητέρες, και θα τις θέσει προς διαβούλευση. Θέσεις που θα προωθήσουν τη δημιουργία νέων  επαγγελμάτων που δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες/νέες μητέρες τα καθημερινά τους προβλήματα σε ένα δυναμικό εργασιακό περιβάλλον (επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο).

* Ακολουθούν οι θέσεις – παρεμβάσεις του ΤΟΓΜΕ. 



Θέσεις του ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ 
Απρίλιος 2014

Στόχος των παρεμβάσεων του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, είναι η ενίσχυση του ρόλου της Γυναίκας στο σύγχρονο κοινωνικό οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα στις ιδιαίτερες συνθήκες που καταγράφουμε αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό η συμμετοχή του Τομέα σε ενέργειες, πρωτοβουλίες και δράσεις κινείται σε δυο άξονες: 

Α) την αντιμετώπιση του γυναικείου ψηφιακού αναλφαβητισμού που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα αλλά και την απασχολησιμότητα. Αντιμετώπιση που μπορεί να έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τη στιγμή που ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα το 20% των θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και αφορούν τομείς τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών δεν καλύπτονται από την εσωτερική αγορά. Παράλληλα, και ενώ έχουμε πάνω από 50% ανεργία στις νέες γυναίκες που έχουν κατάρτιση, παρατηρείται μείωση της συμμετοχής των γυναικών σε αντικείμενα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως πχ τον προγραμματισμό, τη φυσική, τα μαθηματικά, τη μηχανική.
Η εξοικείωση με την τεχνολογία είναι το πρώτο βήμα η λειτουργία μας όμως ως λειτουργικοί  πολίτες της ψηφιακής εποχής (digital era) είναι το ζητούμενο. Διότι αυτή η λειτουργία περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση του πώς οι γυναίκες αξιοποιούν με όλους τους ρόλους τους τις δυνατότητες της εποχής αυτής, για παράδειγμα ως μητέρες, εργαζόμενες από το σπίτι και παράλληλα εξυπηρετώντας οικογενειακές ανάγκες, αλλά και ως επαγγελματίες, δημιουργοί που προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο διαδικτυακό περιβάλλον ανεξαρτήτως χώρου και χώρας.
Ο ΤΟΓΜΕ-ΕΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ψηφιακής συμμαχίας για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας.

Β) την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που συνεπάγεται οικονομικά προβλήματα στο μέλλον πολύ πιο σοβαρά, ψυχολογικά για τις γυναίκες που δεν τολμούν να γίνουν μητέρες λόγω επαγγελματικών αδιεξόδων, αλλά και γενικότερα κοινωνικά, όπως έχει εντοπιστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που σημειώνει την αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό –μέσο όρο 2,2%- με την Ελλάδα να καταγράφει μείωση 5 τοις χιλίοις.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ως γυναίκες εργαζόμενες, εργοδοτούμενες ή εργοδότριες να στηρίξουμε την είσοδο και στην ελληνική αγορά επαγγελμάτων που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την ψηφιακή εποχή και υποστηρίζουν τις γυναίκες μητέρες εργαζόμενες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το child minders.  

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 
ΓΙΑΤΙ;
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ, ICT), τάση η οποία βαίνει επιδεινούμενη με την πάροδο του χρόνου. 
Παράλληλα υπάρχει ευκαιρία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ΕΕ και ιδιωτικών φορέων (Οκτώβριος 2013)προσελκύοντας περισσότερες γυναίκες σε ψηφιακά επαγγέλματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ της ΕΕ κατά 9 δις ευρώ 
Μόνο στην Ευρώπη, προβλέπεται πως θα υπάρξουν περίπου 900,000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο των ΤΠΕ μέχρι το 2015, οι οποίες δύσκολα θα καλυφθούν με τα σημερινά δεδομένα και η ΕΕ (Grand Coalition for Digital Jobs) ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Το ΤΟΓΜΕ-ΕΕΔΕ συμμετέχει μαζί με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, το ΣΕΠΕ, Πανεπιστημιακούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής στο Grand Coalition for Digital Jobls.

ΤΙ; 
Προτείνουμε την στήριξη με κάθε μέσο την αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού των γυναικών τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην Ελληνική Περιφέρεια. Προτιθέμεθα να εξετάσουμε την προσαρμογή των μελετών που έχουν γίνει στο εξωτερικό για τον τρόπο και τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτως ώστε να προωθήσουμε τόσο την επαγγελματική κατάρτιση περισσότερων γυναικών στις ΤΠΕ όσο και την ανέλιξη περισσότερων γυναικών σε σημαντικούς ρόλους στις ΤΠΕ. Θεωρώντας κορυφαίο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το κοινό και ιδιαίτερα τις γυναίκες να στραφούν συστηματικά στους τομείς Πληροφορικής, Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών είτε είναι επαγγελματίες να εκπαιδευτούν σε αυτούς είτε επιχειρηματίες να αναζητήσουν τρόπους αξιοποίησης τους είτε άνεργες ή νέες στην αγορά εργασίες. 
Οι γνώσεις λοιπόν στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τις γυναίκες, δεν αποτελούν απλά «τυπικό προσόν» ή «προαπαιτούμενο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας ή τη βελτίωση της θέσης τους σε αυτήν. Δεν είναι μία ακόμη επιλογή για τις γυναίκες, αλλά ένα «must», το «ψηφιακό must» για όλες τις γυναίκες που πρέπει να «μιλούν» και να «ακούγονται» γενικότερα.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤHN ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ 
Γιατί;
Θεωρούμε καταλυτική την ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να νιώσουν την μητρότητα χωρίς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους. Η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που έχουμε στην Ελλάδα (το 2012 o πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 5,5% (τοις χιλίοις), τη στιγμή που ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2% (Eurostat Νοεμβρ.2013) είναι στόχος, για τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες αλλά η οικονομική συγκυρία τις εμποδίζει, για τους εργαζόμενους-εργαζόμενες που χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι, να αυξηθούμε, για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα για την πολιτική μας ύπαρξη.

Τι; 
Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε στο τραπέζι προς διαβούλευση την ανάγκη να βρεθούν τρόποι, επαγγέλματα, συνέργειες που θα επιτρέψουν τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας μέσα από τη διατήρηση των σύνθετων ορών εργασίας της γυναίκας εργαζόμενης. Και προς επίρρωση του ανωτέρω καταθέτουμε μια από τις σκέψεις προτάσεις μας και αφορά ένα –άγνωστο- σήμερα στην Ελλάδα επάγγελμα, όρος τους child minders και αποτελούν μία σημαντική κατηγορία παρόχου υπηρεσιών νηπιακής φροντίδας, η οποία τα τελευταία χρόνια συνιστά κύρια επιλογή για τους γονείς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου εκεί συναντάται με την ονομασία ‘daycare providers’.
Ενδεικτικά περιγράφουμε το child-minding που αποτελεί μία ευέλικτη, οικονομικά προσιτή, αλλά και καλής ποιότητας υπηρεσία φύλαξης και φροντίδας. Η ανάπτυξη και υποστήριξη της επιλογής αυτής μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ισχυρά κοινωνικό-οικονομικά οφέλη, αλλά και να προστατεύσει τις ομάδες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση, όπως είναι οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι γυναίκες, μέσω της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε , στην Ιρλανδία, περίπου 50,000 παιδιά κάνουν χρήση υπηρεσιών από τέτοιους παρόχους, ενώ στη Γαλλία πάνω από το 18% των παιδιών ηλικίας κάτω από 3 ετών εξυπηρετούνται από αυτούς (Goodbody Economic Consultants, 2011; Europa, 2013). 
Με την θέση αυτή θέλουμε να ανοίξουμε το διάλογο πρώτες με σκοπό να διαμορφωθούν μέσα από μια διαβούλευση θέσεις και προτάσεις. 
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved