ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 















 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΕ: Εκστρατεία για ασφαλείς και υγιεινούς χώρους εργασίας

Αθήνα 7.4.2013, 18:41

Την επίσημη έναρξη της νέας διετούς πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιεινοί Χώροι Εργασίας» 2014 - 2015 ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Πρόκειται για τη δίχρονη εκστρατεία που οργανώνει κάθε φορά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, τη μεγαλύτερη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία υποστηρίζεται ενεργά από τις Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους Ευρωπαίους Κοινωνικούς Εταίρους, ενώ συντονίζεται, σε εθνικό επίπεδο,από το Δίκτυο των Εθνικών Εστιακών Πόλων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, με την οργάνωση εκατοντάδων σχετικών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.


Σε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία»,  ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.

Συγκεκριμένα, το άγχος είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στην Ευρώπη, θεωρείται από τους μισούς περίπου ευρωπαίους εργαζόμενους ως σύνηθες φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους και ευθύνεται περίπου για τις μισές χαμένες εργάσιμες ημέρες. 

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος επηρεάζουν σημαντικά: την υγεία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους, την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και τις εθνικές οικονομίες των Κρατών-Μελών, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της,
αφού εξαιτίας τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλούνται αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Πρόσφατες πανευρωπαϊκές έρευνες, όπως αυτές που διεξάγονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, αναδεικνύουν ως συνήθεις αιτίες του προβλήματος τον προβληματικό σχεδιασμό, την κακή οργάνωση και διαχείριση της εργασίας, καθώς και το μη υγιές κοινωνικό πλαίσιο της εργασίας.

Σύμφωνα με τις απόψεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, ενώ και η πλειοψηφία των διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων που απάντησαν στη σχετική έρευνα εκφράζει ρητά τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με το εργασιακό άγχος στους χώρους εργασίας τους και την έλλειψη θέσπισης εκ μέρους των επιχειρήσεων συγκεκριμένων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του άγχους στην εργασία.

Η νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιεινοί Χώροι Εργασίας» που επίσημα ξεκινά σήμερα με κεντρικό μήνυμα «Αντιμετωπίστε το άγχος και τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το θέμα και να προαχθεί στις επιχειρήσεις η ανάγκη να αντιμετωπισθούν άμεσα οι κίνδυνοι αυτοί προς όφελος όλων.
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved