ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ερώτηση για τα υψηλά ποσοστά τοκετών με καισαρική τομή

Αθήνα 9.3.2016, 15:20

Ερώτηση για το θέμα των υψηλών ποσοστών τοκετών με καισαρική τομή που πραγματοποιούνται στη χώρα μας χωρίς ιατρική αιτιολόγηση, κατέθεσε στη Βουλή ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς.

Όπως αναφέρει ο ερωτών, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην Ελλάδα οι τοκετοί με καισαρική τομή κυμαίνονται σε ποσοστά από 50% έως 70%, ανάλογα με το μαιευτήριο, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες τις ΕΕ είναι 25%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών το 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δημόσιο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» αναφέρεται ποσοστό καισαρικών τομών 63,1%.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) έχει εκφράσει την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα, προτρέποντας τη χώρα μας να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη, εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και εισάγοντας αυστηρότερους ελέγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή.

Στην ερώτησή του ο κ. Δημαράς ζητά να ενημερωθεί για τα ενδεχόμενα μέτρα και διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας για την επαρκή ιατρική αιτιολόγηση των τοκετών που πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, καθώς και για τον ακριβή αριθμό γεννήσεων με φυσιολογικό τοκετό και καισαρική τομή ανά ιδιωτικό και δημόσιο μαιευτήριο. Τέλος ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τα οφέλη αλλά και τις ιατρικές προϋποθέσεις εφαρμογής του VBAC (φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική), μιας διεθνώς αναγνωρισμένης και εφαρμοζόμενης πρακτικής, που ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από ιατρούς και εγκύους στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Γ. Δημαράς: «Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών τα ποσοστά τοκετών με καισαρική τομή που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι υπερβολικά υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την απαιτούμενη ιατρική αιτιολόγηση. Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά ένα θέμα που εκθέτει τη χώρα μας και αποτελεί σοβαρή ένδειξη παραβίασης των δικαιωμάτων μητέρας και παιδιού».


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved