ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οι θέσεις της Ελλάδας στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας

Αθήνα 14.10.2016, 11:07

Για πρώτη φορά, μετά από αίτημα της χώρας μας, συζητήθηκαν σε συμβούλιο υπουργών Εργασίας (και όχι, ως συνήθως, στο Eurogroup) μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας χώρας που είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής και μάλιστα χαρακτηρίσθηκε το πόρισμα της ελληνικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ως μία καλή αρχή για την διαπραγμάτευση. 

Είχε προηγηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση των θέσεων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η υποστήριξη τους από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του τελευταίου. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε την εθνική θέση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα σεβασμού της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Αναφέρθηκε στη νομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρεί υφιστάμενες μνημονιακές  ρυθμίσεις αντίθετες προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με κατεξοχήν παράδειγμα τον υποκατώτατο μισθό των νέων. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέτρεψε προηγούμενη νομολογία του στην πρόσφατη απόφαση του «Λήδρα» και θεωρεί πλέον ότι τα προγράμματα προσαρμογής πρέπει να σέβονται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πάνω από όλα όμως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή των «ευρωπαϊκών καλών πρακτικών», αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης και την πλήρη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όλες οι χώρες που τοποθετήθηκαν επί του θέματος υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.  

Η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ως μία καλή αρχή για την διαπραγμάτευση και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Επιτροπής στον Κοινωνικό Διάλογο. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved