ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κ. Χατζηδάκης: Αθέμιτες οι πρακτικές της e-food, σωστός ο νόμος

Proslipsis.gr | Αθήνα 20.9.2021, 20:00

Η εταιρεία e-food χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές οι οποίες όμως δεν έχουν καμιά σχέση με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο 4808/2021, δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε, που προστατεύει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους στις συνεργατικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της e-food», τόνισε ο υπουργός. «Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πλαίσιο για τις πλατφόρμες, το οποίο ενισχύθηκε με τον Ν. 4808/2021 προς όφελος των εργαζομένων. Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης ότι για αυτό που έγινε φταίει ο νέος εργασιακός νόμος αποτελεί εξαπάτηση για ψηφοθηρικούς λόγους», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, «υπήρχε νομοθεσία και επί Τσίπρα που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης. Αυτό δεν το αλλάξαμε. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ισπανίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις, για τους δικούς τους λόγους, και άλλοι που θέλουν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες, επίσης για τους δικούς τους λόγους. Τους έχω συναντήσει και μου τα έχουν εξηγήσει οι ίδιοι. Εμείς φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία ενισχύουμε τα δικαιώματά τους. Δώσαμε, δηλαδή, το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες να συνδικαλίζονται. Επιπροσθέτως, υποχρεώσαμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Και οι τρεις αυτές προβλέψεις δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για πρώτη φορά αποσαφηνίσθηκε η διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες (του μισθωτού και του ελεύθερου συνεργάτη) ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις από την εργοδοσία. «Ειδικότερα, κατοχυρώνεται πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών που μπορεί να θέλουν να «βαφτίσουν» κάποιους ως ελεύθερους συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί. 

Εμείς με το νόμο προβλέψαμε πως για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα ότι βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού πρέπει να ισχύουν για αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:
- Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα.  
- Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι. 
- Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα. 
- Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα οπότε θέλει.  

Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες. Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί. Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στο νόμο».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Χατζηδάκης καταφέρθηκε κατά της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, καταλογίζοντάς της ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που έγινε για τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι δεν φταίει η εταιρεία και οι αθέμιτες πρακτικές της, αλλά ο νόμος της κυβέρνησης. «Επιχειρείται, επίσης, να περάσει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα διότι δήθεν η κυβέρνηση τους τα αφαιρεί,  ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά με το νέο νόμο έχουν περισσότερα δικαιώματα. Τώρα πλέον δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να βαφτίζεται ελεύθερος συνεργάτης. Γιατί υπάρχουν στο  νόμο όλα τα εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων για να μπορέσουν να προστατευτούν. 

Όλη αυτή η δημαγωγία γίνεται προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν τους  ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα αν αυτά τα ψέματα γίνουν πιστευτά οι εργαζόμενοι δεν θα ψάξουν το νόμο για  να μάθουν τα δικαιώματά τους. Είναι ακόμα μια πολιτική θεατρική παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά»,  κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

To καθεστώς e-food
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας της η εταιρεία e-food προσλάμβανε μόνιμο προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά αργότερα άρχισε να ενοικιάζει προσωπικό με τρίμηνες, ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την εταιρεία Manpower. Όμως, η πολλαπλή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου αντίκειται τόσο στο ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία ορισμένου χρόνου), όσο και στο ελληνικό (εργατικός νόμος 2112/1920 επί Ελ. Βενιζέλου) και αυτός ίσως ήταν ο λόγος που οι εργαζόμενοι λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι γρήγορα θα προσληφθούν από την e-food με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αντ' αυτού, σε πολλούς από αυτούς ήρθε το ραβασάκι της εταιρείας με το δίλλημα απόλυση ή συνεργασία με μπλοκάκι ως ανεξάρτητοι συνεργάτες.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved