ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΔΟΕ: Χειρότερες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση

Proslipsis.gr | Αθήνα 1.11.2021, 00:22

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποιεί, με αφορμή και την σύνοδο των ηγετών της G20, για καθυστερημένη παγκόσμια ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και σημαντικές ανισότητες μεταξύ προηγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι η απώλεια ωρών εργασίας το 2021 λόγω της πανδημίας θα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, καθώς η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών απειλεί την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Οι παγκόσμιες ώρες εργασίας το 2021 θα είναι 4,3% χαμηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα (το τέταρτο τρίμηνο του 2019), που ισοδυναμεί με 125 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αυτό αποτελεί δραματική αναθεώρηση της πρόβλεψης της ΔΟΕ τον Ιούνιο για 3,5 τοις εκατό ή 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η όγδοη έκδοση του μόνιτορ της ΔΟΕ «Ο COVID-19 και ο κόσμος της εργασίας», προειδοποιεί ότι χωρίς συγκεκριμένη οικονομική και τεχνική υποστήριξη, θα συνεχιστεί μια «μεγάλη απόκλιση» στις τάσεις ανάκαμψης της απασχόλησης μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι συνολικές ώρες εργασίας σε χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν 3,6% χαμηλότερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Αντίθετα, το χάσμα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος ανήλθε σε 5,7 τοις εκατό και στις χώρες χαμηλότερου μέσου εισοδήματος, στο 7, 3 τοις εκατό.

Από περιφερειακή άποψη, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία σημείωσαν τη μικρότερη απώλεια ωρών εργασίας, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (2,5 τοις εκατό). Ακολούθησε η Ασία και ο Ειρηνικός με 4,6 τοις εκατό. Η Αφρική, η Αμερική και τα Αραβικά Κράτη σημείωσαν πτώση 5,6, 5,4 και 6,5 τοις εκατό αντίστοιχα.

Εμβόλια και φορολογικά κίνητρα
Αυτή η μεγάλη απόκλιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες διαφορές στην ανάπτυξη των εμβολιασμών και των πακέτων δημοσιονομικών κινήτρων.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για κάθε 14 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως το δεύτερο τρίμηνο του 2021, προστέθηκε στην παγκόσμια αγορά εργασίας μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αυτό ενίσχυσε σημαντικά την ανάκαμψη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απώλειες σε ώρες εργασίας - ελλείψει εμβολίων - θα ήταν 6,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αντί του 4,8% που καταγράφηκε στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, η εξαιρετικά άνιση ανάπτυξη των εμβολιασμών σημαίνει ότι η θετική επίδραση ήταν μεγαλύτερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αμελητέα στις χώρες χαμηλότερου μέσου εισοδήματος και σχεδόν μηδενική στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αυτές οι ανισορροπίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά μέσω μεγαλύτερης παγκόσμιας αλληλεγγύης όσον αφορά τα εμβόλια. 

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι εάν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, η ανάκαμψη των ωρών εργασίας θα καλύψει τις πλουσιότερες οικονομίες σε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο.

Τα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων συνέχισαν να αποτελούν τον άλλο βασικό παράγοντα στις πορείες ανάκαμψης. Ωστόσο, το δημοσιονομικό χάσμα κινήτρων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπίτρεπλο, με περίπου το 86 τοις εκατό των παγκόσμιων μέτρων τόνωσης να συγκεντρώνονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, η αύξηση της δημοσιονομικής τόνωσης κατά 1% του ετήσιου ΑΕΠ αύξησε τις ετήσιες ώρες εργασίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Χάσμα παραγωγικότητας και επιχειρήσεις
Η κρίση covid-19 έχει επίσης επηρεάσει την παραγωγικότητα, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με τρόπους που έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανισότητες. Το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ των προηγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπεται να διευρυνθεί από 17,5:1 σε 18:1 σε πραγματικούς όρους, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2005.

"Η τρέχουσα πορεία των αγορών εργασίας βρίσκεται σε ύφεση, με σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους και μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ.

"Δραματικά, η άνιση διανομή εμβολίων και οι δημοσιονομικές ικανότητες οδηγούν αυτές τις τάσεις και αμφότερες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως".

Οδικός χάρτης
Τον περασμένο Ιούνιο, η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας ενέκρινε παγκόσμια έκκληση για δράση για την ανάκαμψη του COVID-19 με επίκεντρο τον άνθρωπο, έναν οδικό χάρτη που δεσμεύει τις χώρες να διασφαλίσουν ότι η οικονομική και κοινωνική τους ανάκαμψη από την κρίση θα είναι πλήρως χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και ανθεκτική. Είναι καιρός να εφαρμοστεί αυτός ο οδικός χάρτης, ο οποίος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος και υποστηρίζει το Κοινό Θεματολόγιο του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Επιταχυντή για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία", πρόσθεσε ο Ράιντερ.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved