ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΒΟΛΗ: Ο άνθρωπος, η ανθρώπισσα, το ανθρωπάκι!

Proslipsis.gr | Αθήνα 13.05.2022, 01:36

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται στην χώρα μας μια μικρή... εξέγερση, ιδίως στον γραπτό λόγο του δημόσιου τομέα, που θα μπορούσε να επιγραφεί «ονομάτων φύλου επίσκεψις». Το γυναικείο φύλο, αλλά και το ουδέτερο εσχάτως, διεκδικούν κυριολεκτική ονοματοδοσία (έχει περάσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση). Απαιτούν, για παράδειγμα, να λέμε την πρύτανη πρυτάνισσα και την υπάλληλο υπαλλήλισσα (ναι, το είδαμε κι αυτό). 

Όμως τα πράγματα μπερδεύονται λίγο και πολλές φορές καταλήγουν σε τραγέλαφο καθώς δεν «ξεφορτώνονται» όλα τα επίθετα το αρσενικό γένος. Έτσι η πρυτάνισσα που είναι μηχανικός δεν γίνεται μηχανικίνα αλλά κρατάει το ανδρικό. Και η υπαλλήλισσα που είναι νομικός δεν γίνεται νομικίνα ή κάτι τέτοιο. Μεσοβέζικες καταστάσεις που πολλές φορές προκαλούν γέλωτα.

Ορισμένοι αντιλαμβάνονται τον τραγέλαφο και προσπαθούν να αποφύγουν τον ευτελισμό με υποσημειώσεις όπως αυτή: «Η χρήση του αρσενικού γένους για τον προσδιορισμό εκείνων που επιθυμούν να φοιτήσουν, φοιτούν ή διδάσκουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα παραπέμπει σε ανθρώπους και των δύο φύλων». Αλλά κι αυτοί κινδυνεύουν να κατακεραυνωθούν από... πολίτισσες που επιθυμούν λύσεις όπως του τίτλου μας ή από τους ουδέτερους.

Μήπως η Ακαδημία Αθηνών ή κάποιος άλλος να ασχοληθεί με το ανακύψαν πρόβλημα;

Υ.Γ.1: Φυσικά ουδείς αμφισβητεί την παντοειδή καταπίεση που ασκήθηκε και ασκείται στο γυναικείο φύλο. Σε πολύ κοντινές εποχές οι γυναίκες σύζυγοι δεν είχαν καν όνομα γιατί τους φόρτωναν του ανδρός τους. Ακόμα παίζει στα ραδιόφωνά μας το τραγουδάκι «κυρά γιώργαινα ο Γιώργος σου πού πάει». Πώς γίνεται η αποκατάσταση είναι το θέμα.

Υ.Γ.2: Μας μεταφέρουν ότι στην Γερμανία εργοδότες τρώνε πρόστιμα όταν κατά την διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού δεν αναφέρονται και στα τρία γένη: αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved