ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ξεκινούν οι 60 ημερίδες του «Ψηφιακού Δήμου» (12/3/08)


Αθήνα 12.3.2008, 15:09
Η πρώτη από σειρά 60 ημερίδων του Προγράμματος «Κατάρτιση Αιρετών Εκπροσώπων Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με την επωνυμία «Ψηφιακός Δήμος», διοργανώνεται τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στην Αθήνα, στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36 Βοτανικός), στις 9.30 π.μ.

Στην ημερίδα χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Βασίλης Ασημακόπουλος. Τις εργασίες της έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι Δήμαρχοι, Πρόεδροι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι 25 ΟΤΑ της Αττικής

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την έννοια του "Ψηφιακού Δήμου" και να κατανοήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών στην οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και την τοπική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακός Δήμος» θα υλοποιηθούν συνολικά 60 ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει 9ωρη κατάρτιση των αιρετών σε συνεδριάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των ΟΤΑ της χώρας. Το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με 15ωρα σεμινάρια εξοικείωσης στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές για όσους αιρετούς δηλώσουν συμμετοχή.

Στην Αττική
Στην Αττική θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι ημερίδες.
Στην πρώτη Ημερίδα (Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008) συμμετέχουν οι ΟΤΑ: Αθηναίων, Ταύρου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης, Κηφισιάς, Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, Μεταμορφώσεως, Λυκοβρύσεως, Ηρακλείου, Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Νέου Ψυχικού, Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Αγίου Δημητρίου.

Θα ακολουθήσουν ημερίδες:
• Την Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008, στην Αθήνα (Πολυχώρος «ΑΘΗΝΑΪΣ» Καστοριάς 34-36, Βοτανικός – Στάση «Κεραμεικός») Ώρα: 9.30 – 16.00 Συμμετέχοντες ΟΤΑ: Δάφνης, Ηλιουπόλεως, Βύρωνος, Υμηττού, Αργυρουπόλεως, Γλυφάδας, Ελληνικού, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρουπόλεως, Καματερού, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος, Φιλοθέης.
• Την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008 στην Ανάβυσσο Αττικής (Ξενοδoχείο Plaza Resort, 52ο χλμ Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου) Ώρα: 9.30 – 16.00 Συμμετέχοντες ΟΤΑ: Σπάτων-Λούτσας, Παιανίας, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Κοιν. Ανθούσης, Κοιν. Πικερμίου, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Καλυβίων Θορικού, Κοιν. Κουβαρά, Κερατέας, Κοιν. Παλαιάς Φωκαίας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Κοιν. Αγίου Κωνσταντίνου, Αναβύσσου, Κοιν. Σαρωνίδος.
• Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, στο Καστρί (Συνεδριακό Κέντρο Α.Τ.Ε., Ελευθερίου Βενιζέλου 154 και Ρωμυλίας) Ώρα: 9.30 – 16.00 Συμμετέχοντες ΟΤΑ: Αυλώνος, Καπανδριτίου, Συκαμίνου, Ωρωπού, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Καλάμου, Μαλακάσης, Αγίου Στεφάνου, Γραμματικού, Δροσιάς, Σταμάτας, Ανοίξεως, Κρυονερίου, Διονύσου, Ροδοπόλεως, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Αφίδνων, Πολυδενδρίου, Νέας Μάκρης, Μαραθώνος, Βαρνάβα, Ραφήνας, Αρτέμιδος.

Δύο επί πλέον ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αθηνάς 60, 10551 Αθήνα, Τηλ: 210-3250308, φαξ: 210-3250307, www.psifiakosdimos.gr.

Ταυτότητα 
Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ) χτυπούν την πόρτα της Αυτοδιοίκησης, που δείχνει να τείνει όλο και περισσότερο ευήκοον ους στις προκλήσεις και τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής.

Οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, που αναδείχθηκαν στις εκλογές του Οκτωβρίου 2006 -και για να μιλήσουμε στη γλώσσα των αριθμών 914 Δήμαρχοι, 120 Πρόεδροι Κοινοτήτων και 16.582 δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι (συνολικά 17.422 αιρετοί)- καλούνται να μυηθούν στα μυστικά της σωστής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, μέσα από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Δήμος» που υλοποιεί η ΚΕΔΚΕ με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συμμετοχή των αιρετών στο Πρόγραμμα ισοδυναμεί με την ανάπτυξη νέας δυναμικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπαίνει στο δρόμο της ψηφιακής Ελλάδας κάνοντας σύμμαχό της τις νέες τεχνολογίες για απτά και άμεσα αποτελέσματα.

Με τον «Ψηφιακό Δήμο» η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες στις πολιτικές της επιλογές, περιορίζει το ψηφιακό χάσμα κέντρου-περιφέρειας, δημιουργεί νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα
Το Έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την ονομασία «Κατάρτιση αιρετών Εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)», υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά 25% . To μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά στις αρχές Μαρτίου 2008, αφορά σ’ αυτό καθεαυτό το έργο της κατάρτισης στο οποίο θα διατεθούν 4,8 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2008.

Στόχοι
Έχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους ανεπαρκούς κι αποσπασματικής χρήσης των ΤΠΕ στους ΟΤΑ είναι η έλλειψη σχετικής γνώσης του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαιτέρως αυτού που είναι θεσμικά επιφορτισμένο με τη λήψη των αποφάσεων. Για το λόγο αυτό, σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση, κατανόηση, ευαισθητοποίηση (και όχι η απόκτηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων) των αιρετών της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για τις δυνατότητες και την προοπτική που προσφέρει η εισαγωγή και αξιοποίηση των ΤΠΕ, όσο και για τις αναγκαίες επιλογές/αλλαγές που προϋποθέτει και συνεπιφέρει η εφαρμογή τους στο Δήμο.

Στόχος, με άλλα λόγια, είναι να κατανοήσουν οι αιρετοί ότι η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στους Δήμους:
• διευρύνει τις λειτουργικές, διοικητικές κι επιχειρησιακές τους δυνατότητες
• καθιστά τη δουλειά τους πιο αποδοτική κι αποτελεσματική
• βελτιώνει την ποιότητα των αποφάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών
• προσδίδει δύναμη στο δημότη
• διευκολύνει τη συμμετοχή του στα κοινά
• συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής
• συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη
• δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης, ή περαιτέρω ανάπτυξης προγραμμάτων και δράσεων της ΚτΠ, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013
Επιπρόσθετα οι αιρετοί θα εξοικειωθούν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή – ενδεικτικά αναφέρονται η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η λήψη, αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η αναζήτηση πληροφοριών από άλλους φορείς/ υπηρεσίες, η δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.

Πώς θα υλοποιηθεί
Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται μέσα από:
• 60 Ημερίδες (από μία στην έδρα κάθε νομού της χώρας  για το σύνολο των αιρετών του νομού και ημερίδες ανά ομάδες δήμων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης).
• 9ωρη κατάρτιση των αιρετών κάθε δήμου, σε συνεδριάσεις του δημοτικού του συμβουλίου
• 15ωρη κατάρτιση των αιρετών (που θα δηλώσουν συμμετοχή) στην εξοικείωση με τη χρήση του Υπολογιστή.

Για την καλύτερη οργάνωση του Προγράμματος, σε κάθε νομό έχει συγκροτηθεί μια «Τοπική Δομή», την οποία αποτελούν ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου-πρωτεύουσας του νομού (κυρίως από το προσωπικό Πληροφορικής των Δήμων). Αποστολή της Τοπικής Δομής είναι η ενημέρωση και παρότρυνση των αιρετών για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, και κυρίως να συνεχίσει να προωθεί τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στους Δήμους και μετά το τέλος του Προγράμματος. Τα μέλη των Τοπικών Δομών ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα και το ρόλο τους, κατά τη διάρκεια Ημερίδας που οργανώθηκε στην Αθήνα, από την ΠΕΤΑ Α.Ε.

Οι εκπαιδευτές
Για τις ανάγκες του προγράμματος συστάθηκε Μητρώο Εκπαιδευτών της ΚΕΔΚΕ και του ΙΤΑ, στο οποίο υπεβλήθησαν συνολικά 1.700 αιτήσεις και επελέγησαν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, 350 εισηγητές/επιμορφωτές υψηλών προσόντων, οι οποίοι και ενημερώθηκαν, κατά τη διάρκεια ημερίδων, οργανώθηκαν από την ΠΕΤΑ Α.Ε., στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για το χαρακτήρα του προγράμματος και το εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να μπορούν αποτελεσματικότερα να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του έργου.

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του προγράμματος, αλλά και των χαρακτηριστικών του κοινού στο οποίο απευθύνεται, συντάχθηκε πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού της που είναι θεσμικά επιφορτισμένο με τη λήψη των αποφάσεων.

Το εκπαιδευτικό υλικό έχει δομηθεί στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Α. Ημερίδες
1. «Ψηφιακός Δήμος: Η ουσία πίσω από τις λέξεις»
2. «Η νέα μορφή των υπηρεσιών προς τους δημότες»
3. «Ψηφιακός Δήμος και τοπική κοινωνία»

Β. Δημοτικά συμβούλια
1. «Από τη Μηχανοργάνωση στην Αναδιοργάνωση των δήμων»
2. «Διαχείριση γης και περιουσίας με GIS»
3. «Δίκτυα intranet-extranet”
4. «Ευρυζωνικά Δίκτυα»
5. «Διαχείριση διαδικασιών και διοίκηση του Ψηφιακού Δήμου»
6. «Παρουσίαση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»

Γ. Σεμινάρια κατάρτισης
Όσοι αιρετοί δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα 15ωρα σεμινάρια κατάρτισης θα εξοικειωθούν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή –ενδεικτικά αναφέρονται η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η λήψη, αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η δημιουργία ιστοσελίδας, η αναζήτηση πληροφοριών από άλλους φορείς/ υπηρεσίες κλπ.

Παραγωγή βίντεο
Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιων μεγαλουπόλεων ή δήμων της Ευρώπης. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και στην Ελλάδα.
Καλές πρακτικές χρήσης των ΤΠΕ, από δήμους, ή Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας βιντεοσκοπήθηκαν και παρουσιάζονται σε πρωτότυπο βίντεο που δημιουργήθηκε ειδικά για το Πρόγραμμα και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου από το χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται πρακτικές ανάπτυξης, σε τοπικό επίπεδο, του ασύρματου και ευρυζωνικού δικτύου, εφαρμογής υπηρεσιών τηλεπρόνοιας, ευφυών μεταφορών, διαχείρισης παραπόνων και κατάθεσης αιτημάτων, εύρεσης εργασίας, διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, στην ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης και τους Δήμους Τρικάλων και Λαμίας.

Τηλεκατάρτιση
Να σημειωθεί ότι πέραν της συμβατικής κατάρτισης των αιρετών, προβλέπεται η δημιουργία ενός μοντέλου τηλεκατάρτισης (που θα ενισχύει την πρώτη) και θα επιτρέπει:
• Την ηλεκτρονική οργάνωση, αρχειοθέτηση και παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή (ώστε να μπορεί να προστρέχει σ’ αυτό ακόμη και ο αιρετός που δε συμμετείχε στις ημερίδες και τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και οποιοσδήποτε εργαζόμενος στο Δήμο ή ενδιαφερόμενος για θέματα Αυτοδιοίκησης)
• Τη συνέχιση της κατάρτισης και μετά το τέλος του έργου.

Διαδικτυακή Πύλη
Για τις ανάγκες του Προγράμματος λειτουργεί - ενταγμένη στο Πληροφοριακό Σύστημα του Έργου - η Διαδικτυακή Πύλη www.psifiakosdimos.gr που καταρχήν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Προγράμματος (για τους αιρετούς, τους εκπαιδευτές, τους αναδόχους του έργου και τους δημοσιογράφους) και στην εξέλιξή της φιλοδοξεί να έχει τα χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού κόμβου ενημέρωσης κι επικοινωνίας για ό,τι συμβαίνει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Το συνολικό Πρόγραμμα προβλέπεται να αξιολογηθεί από εξωτερικό αξιολογητή, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, όσο και απολογιστικά, μετά τη λήξη του.

Οι ανάδοχοι
Οι ανάδοχοι του προγραμμάτος ανά Περιφέρεια είναι:
Για τις Περιφέρειες:
1. Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου
Ανάδοχος: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., ΜΕΝΤΩΡ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., ΔΕΛΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., INTEGRATION ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε., Ι.Ν.ΛΕΟΥΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 
2. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας
Ανάδοχος: ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ΔΗΜΗΤΡΑ Κέντρο Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης Α.Ε.
3. Για τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων
Ανάδοχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Ε., ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε., TUI HELLAS A.E.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved