ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κόβονται προνόμια των αθλητών λόγω ντόπινγκ (22/4/08)


Aθήνα 22.4.2008, 18:22
Tις θεσμικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, βάσει του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτό, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Τα μέτρα, που θίγουν και αρκετά από τα προνόμια που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αθλητές, είναι τα ακόλουθα:
- Eξορθολογισμός των προνομίων που συνδέονται με τις αθλητικές επιδόσεις. Περιορίζεται η κατά τον νόμο έννοια της αθλητικής διάκρισης στην κατάκτηση 1ης - 3ης θέσης σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες και μόνο σε αθλήματα ή αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με μοριοδότηση και μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για την εισαγωγή τους μόρια. Το ποσοστό μοριοδότησης θα είναι υψηλότερο για τα ΤΕΦΑΑ.
- Εκτός από τους παραπάνω διακριθέντες αθλητές, οι διακριθέντες στα μαθητικά - σχολικά πρωταθλήματα θα μοριοδοτούνται με 10% και θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για την εισαγωγή τους μόρια.
- Καταργείται ο αυτόματος διορισμός των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο και περιορίζεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της ΓΓΑ.
- Ενισχύεται το EΣΚAN και θεσμοθετείται ως Ανεξάρτητη Αρχή. Το ΕΣΚΑΝ θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τους δειγματολήπτες και θα ενισχυθεί η υποστήριξή του με εξειδικευμένο νομικό προσωπικό. Διευρύνονται οι έλεγχοι και διασφαλίζονται οι διαδικασίες.
- Αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις. Ειδικότερα η κατ’ επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένης ουσίας ή εφαρμογή απαγορευμένης μεθόδου σε αθλητή θα τιμωρείται ως κακούργημα.
- Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τους δειγματολήπτες και τα μέλη του προσωπικού του ΕΣΚΑΝ και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ που παρακωλύουν, αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ.
- Σε περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώνεται «ομαδικό» ντόπινγκ, θεσπίζεται αντικειμενική διοικητική ευθύνη για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αρμόδιας ομοσπονδίας, ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στα οποία θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσει έως και έκπτωση από το αξίωμά τους. Η έννοια του «ομαδικού ντόπινγκ» θα προσδιορίζεται στο νόμο βάσει χρονικών, ποσοτικών, και ποιοτικών κριτηρίων.
- Οι διοικητικές κυρώσεις σε αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ πρέπει να επιβάλλονται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που επιλαμβάνονται της υποθέσεως.
- Δημιουργείται ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών.
- Προωθείται η συμμετοχή της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην προσπάθεια καταπολέμηση της διακίνησης των απαγορευμένων ουσιών φαρμακοδιέγερσης μέσω του Διαδικτύου.

"Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι προνόμια τα οποία έχουν εκχωρηθεί στους διακεκριμένους αθλητές, με στόχο την επαγγελματική και οικονομική τους αποκατάσταση, είναι ο πρώτος και κύριος λόγος που ωθεί στην έκρηξη του φαινομένου του ντόπινγκ, είναι βαθιά νυχτωμένη", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον Αθλητισμό κ. Σοφία Σακοράφα, προσθέτωντας ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ρίχνει τους αθλητές στην αγκαλιά των χρυσών χορηγών, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved