ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έρευνα ΑΔΕΔΥ: 4 στους 10 εργαζόμενους φοβούνται για τη δουλειά τους 18/3/09
 


Αθήνα 18.3.2009, 19:14
Φόβους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους εκφράζουν 4 στους 10 εργαζόμενους σε έρευνα της εταιρείας GPO με θέμα "Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα", που παρουσίασε σήμερα η ΑΔΕΔΥ (θα τη βρείτε παρακάτω στα συνημμένα). 

Τα βασικότερα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:
- Το 59,9%% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει έναντι του 35,9% που θεωρεί ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις του 4,1% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί.
- Το 51,4% φοβάται λίγο ή καθόλου ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 44,4% φοβάται πολύ ή και αρκετά την προοπτική της ανεργίας.
- Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βαθμό ευθύνης στην οικονομική κρίση φέρουν οι δυσχερείς διεθνείς συνθήκες, ενώ 84,8% ιεραρχεί την κερδοσκοπία των τραπεζών και 66,4% τη διαφθορά των κυβερνήσεων.
- Το 92,5% ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, το 61,3% προκρίνει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους οι μεγάλες τράπεζες και το 52,9% συμμερίζεται την απάντηση να στηριχθεί η οικονομία ακόμα και αν χρειάζεται να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.
- Το 73,8% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του κράτους θα είναι θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ μόνο το 22,7% απαντά στο σχετικό ερώτημα με όχι ή μάλλον όχι.
- Το 65,5% απαντά ότι σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ αντίστοιχα το 32,6% ιεραρχεί την ενίσχυση της αγοράς.
- Σε σχέση με τη στάση των συνδικάτων το 70,4% ζητά να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 23,6% προτιμά να συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα αλλά με όρους, ενώ μόλις το 2,2% ζητά να συναινούν χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα.

"Η έρευνα ταυτοποιεί με σαφή και καθαρό τρόπο τις ευθύνες για την κρίση (κυβερνητική πολιτική, ΕΕ, golden boys, παγκόσμια διακυβέρνηση), αναδεικνύει την κοινωνική απαίτηση για δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ενίσχυση του ρόλου του κράτους, της αλληλεγγύης, καταγράφει την προσδοκία για αγωνιστική, διεκδικητική στάση των συνδικάτων με ταυτόχρονη επεξεργασία και διαρκή διατύπωση προτάσεων και όχι συναίνεση και προβάλλει σε συντριπτικό βαθμό την κοινωνική ανάγκη και κατεύθυνση εφαρμογής ενός νέου κοινωνικο - οικονομικού - αναπτυξιακού μοντέλου, με νέα χαρακτηριστικά γύρω από το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις κοινωνικές συνήθειες, το ρόλο του κράτους, ενώ ιεραρχεί ιδιαίτερα την προστασία και αναβάθμιση υγείας και παιδείας στις συνθήκες της κρίσης", τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρου.

"Κάθε σοβαρή κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, οφείλει δυναμικά να επενδύει στην ανάπτυξη και να ενισχύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών - εργαζομένων, προστατεύοντας την πιο αδύναμη πλευρά που είναι η πλευρά του εργαζόμενου. Οφείλει να επενδύει συστηματικά στην επίτευξη κοινωνικών συμφωνιών, ιδιαίτερα δε σε περίοδο κρίσης. Αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

* Στο συννημένο αρχείο θα βρείτε αναλυτικά στοιχεία της έρευνας.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η έρευνα (αρχείο doc 4,93 mb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved