ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Να παραιτηθεί η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ζητεί ο Γ. Ανωμερίτης 9/4/09


Αθήνα 9.4.2009, 22:04
Την παραίτηση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου ο πρώην υπουργός και στέλεχος της ΑΤΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, λόγω των κακών επιδόσεων της Τράπεζας το 2008.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Γ. Ανωμερίτης, το 2008 η κερδοφορία της ΑΤΕ μειώθηκε κατά 95%, τα ίδια κεφάλαιά της μειώθηκαν κατά 560 εκ. ευρώ, ενώ κλονίστηκε η κεφαλαιακή της επάρκεια και παραποιήθηκαν θεμελιώδη μεγέθη της οικονομικής της θέσης.

"Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα είναι απόρροια της μεθοδευμένης αγοράς δομημένων ομολόγων και άλλων υψηλού κινδύνου προϊόντων, τα οποία αγόρασε η Τράπεζα το 2005 και τα οποία, πριν την οικονομική κρίση, πέντε από αυτά έχουν καταστεί από το 2007 μηδενικά".

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

 

Προς
τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
κ. Γιάννη Παπαθανασίου

Με αφορμή τη δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2008 της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε, από την οποία προκύπτουν τα πλέον καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της Α.Τ.Ε και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την διεθνή οικονομική κρίση, σας καλώ να ζητήσετε άμεσα την παραίτηση της Διοίκησης της. Ως κύριος μέτοχος της Τράπεζας αυτής έχετε πλήρη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην Α.Τ.Ε, από την εποχή της αγοράς των δομημένων ομολόγων το 2004/5 μέχρι σήμερα, θέματα για τα οποία επανειλημμένα έχει ενημερωθεί το Υπουργείο σας.

Ανεξαρτήτως των ποινικών ευθυνών, οι οποίες θα αναζητηθούν μέσω της Δικαιοσύνης, ως πολιτικός προϊστάμενος της, οφείλετε μετά τα καταστροφικά για τα συμφέροντα της Τράπεζας, άρα και του Δημοσίου, να απαλλάξετε την ιστορική αυτή και μόνη σήμερα κρατική Τράπεζα από τους ανίκανους, οι οποίοι τη διοικούν.    
       
Κύριε Υπουργέ,
Η προκληθείσα ζημιά στην Τράπεζα από την Αγορά των Δομημένων Ομολόγων δεν περιορίζεται μόνο στη λογιστικοποιηθείσα ζημία των δεκάδων εκατ. ευρώ. Στη ζημία αυτή πρέπει να προστεθεί και η ζημία που θα λογιστικοποιηθεί στο μέλλον, καθώς και το ζημιογόνο αποτέλεσμα των πράξεων συγκάλυψης της ζημιάς αυτής από τη Διοίκηση της ΑΤΕ. Η ζημία των δομημένων ομολόγων, αλλά και των συνακόλουθων αποφάσεων της Διοίκησης, έπληξαν καίρια την ίδια τη βιωσιμότητα της Τράπεζας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο της προοπτικές της για το μέλλον.
Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τράπεζα από τη σημερινή Διοίκηση πιστοποιείται από  Ανεξάρτητους Οίκους Διεθνούς Κύρους, από την ίδια την Τραπεζική Αγορά αλλά και από τα ίδια τα στοιχεία της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2008. Πιο συγκεκριμένα:

Η διεθνούς κύρους Τράπεζα UBS στις 2/4/2009 προτείνει ως τιμή στόχο της μετοχής της ΑΤΕ τα 0,80 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση για τους Επενδυτές να πωλήσουν τη μετοχή της. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο μεγαλύτερη του 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η ίδια η Τραπεζική αγορά, όπως προκύπτει από την ίδια την έκθεση της Τράπεζας (σελίδα 50) τον Ιούλιο του 2008 πριν την έναρξη δηλαδή της οικονομικής κρίσης, αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση της ΑΤΕ καθόρισε το περιθώριο του δανεισμού (spread)  των 250 εκ. ευρώ προς την ΑΤΕ σε 2,45% έναντι περιθωρίου 0,7% με το οποίο δανείστηκε η ΑΤΕ 200 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2004. Η τραπεζική αγορά υπερτριπλασίασε το περιθώριο δανεισμού επειδή γνωρίζει την καταστροφική πορεία της Τράπεζας και τη ζημιά των δομημένων ομολόγων. Το ως άνω περιθώριο του 2,45% μετά τις 22 Ιουλίου 2013 θα αυξηθεί σε 3,75%. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού της ΑΤΕ (1,25 ΕΚΤ + 2,45 + κόστος λειτουργίας τράπεζας) καθιστά ζημιογόνο για την Τράπεζα τη χορήγηση των στεγαστικών δανείων τα οποία διαφημίζει με επιτόκιο 3,5%.
Τα θεμελιώδη μεγέθη της Τράπεζας με βάση τα επίσημα στοιχεία της Οικονομικής Έκθεσης είναι απογοητευτικά και επικίνδυνα για το μέλλον της Τράπεζας. Αναλυτικότερα:

3α. Κεφαλαιακή Επάρκεια
Η επικίνδυνη για την ΑΤΕ διαχείριση της Διοίκησης Μηλιάκου, εκτός από τη πρωτοφανή για την Τράπεζα ζημία από τα τοξικά ομόλογα, είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας, ο οποίος σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Τράπεζας του 2008 (σελίδα 33) διαμορφώθηκε σε 8,43% ελάχιστα δηλαδή υψηλότερα από το όριο του 8% κάτω από το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος θα είχε το δικαίωμα ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ της λειτουργίας της.
Το ως άνω ποσοστό του 8,43% της κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορίζεται από την Τράπεζα μετά τη σύναψη του πιο πάνω δυσβάστακτου δανείου μειωμένης εξασφάλισης που συνάφθηκε από την τράπεζα την 21 Ιουνίου 2008 ύψους 250 εκατ. ευρώ (σελίδα 49 έκθεσης). Χωρίς το ως άνω δάνειο η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας διαμορφώνεται σε ποσοστό 6,54%. Η διοίκηση Μηλιάκου για να συγκαλύψει την αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας εξαναγκάστηκε να υποθηκεύσει το μέλλον της, έτσι ώστε να αναβάλλει έστω και προσωρινά την ανάκληση λειτουργίας της.
Τα ως άνω επίσημα στοιχεία της ΑΤΕ παρά το δυσμενή χαρακτήρα τους δεν αποδίδουν την αληθή και πραγματική κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Και τούτο γιατί η Διοίκηση της ΑΤΕ με την ανοχή των Ορκωτών Ελεγκτών λογιστών, τους οποίους η ίδια επέλεξε, απέκρυψε να εμφανίσει και να λογιστικοποιήσει πραγματικές ζημιές και απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού της. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται η περίπτωση των στοιχείων της σελίδας 43 της έκθεσης για τις «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ».
Οι συμμετοχές της Τράπεζας σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις εμφανίζονται το 2008 στο κόστος τους ύψους 1.199.456 χιλιάδων ευρώ μείον την απομείωση τους όχι του 2008, αλλά του 2007, ύψους 699,2 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα παρέλειψε επιμελώς να εμφανίσει τη σημαντικότατη απομείωση του 2008 ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι η αξία της ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ από το ύψος των 490 εκατ. ευρώ μειώθηκε το 2008 στα 26 εκατ. ευρώ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ από το ύψος των 228 εκατ. ευρώ μειώθηκε το 2008 στα 33 εκατ. Ευρώ, χωρίς η Τράπεζα να υπολογίσει ως όφειλε τη σχετική απομείωση του 2008. Η απεικόνιση της λογιστικής απομείωσης του 2008 έστω και κατά 200 εκατ. ευρώ θα μείωνε το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 8,43% σε 6,9%, ο οποίος είναι αρκετά χαμηλότερος του ελάχιστου ορίου του 8%. Ο πραγματικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι ακόμη χαμηλότερος, αν ληφθεί υπόψη ότι η Διοίκηση Μηλιάκου στα πλαίσια της παρελκυστικής πολιτικής της εμφάνισε Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το 2008 705.943 χιλιάδες ευρώ (σελίδα 41 έκθεσης) έναντι 836 εκατ. ευρώ των ελάχιστων προβλέψεων με βάση την Π.Δ./ΤΕ 2442/99. Η ορθή απεικόνιση των προβλέψεων θα μείωνε τον δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη περισσότερο και θα το διαμόρφωνε στο επίπεδο του 5,9% (30% μικρότερη της απεικονισθείσας επάρκειας στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας).
Η Διοίκηση  της ΑΤΕ με την παραποίηση της αληθινής κατάστασης της Τράπεζας και με τη βοήθεια μιας κολοσιαίας διαφημιστικής δαπάνης 43 εκατ. ευρώ μόνο για την Τράπεζα τη διετία 2007-2008 επεχείρησε να συγκαλύψει τις επιπτώσεις που είχαν οι τεράστιες ζημιές των Δομημένων Ομολόγων, οι οποίες έχουν διαβρώσει σοβαρά την οικονομική θέση της ΑΤΕ με απρόβλεπτες τις συνέπειες για το μέλλον της.

3β. Κερδοφορία
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Τράπεζας ανήλθαν το 2008 σε 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 268,4 εκατ. ευρώ το 2007 (σελίδα 1 της έκθεσης). Η πρωτοφανής αυτή μείωση κατά 95% της κερδοφορίας της Τράπεζας αποτελεί την συνισταμένη επιζήμιων, σκόπιμων και ιδιοτελών επιχειρησιακών επιλογών, μια συνιστώσα των οποίων είναι τα δομημένα ομόλογα.
Το ως άνω οικονομικό αποτέλεσμα της Τράπεζας του 2008 θα ήταν ζημία 117 εκατ. ευρώ, αντί του οριακού κέρδους προ φόρων 13,8 εκατ. ευρώ, αν η Διοίκηση της υιοθετούσε ως όφειλε την υπηρεσιακή πρόταση για προβλέψεις 836 εκατ. ευρώ το 2008.
Η εγκληματική απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε εκτεταμένη παραποίηση της αλήθειας των καθαρών αποτελεσμάτων της Τράπεζας μπορεί να αποδοθεί μόνο στη διαρκή ασυλία που παρέχει το Υπουργείο σας στο κ. Δημ. Μηλιάκο, λόγω της κομματικής του θέσης και της σχέσης του με τον κ. Πρωθυπουργό του οποίου είναι κουμπάρος.

3γ. Ίδια Κεφάλαια
Η τεράστια ζημιά για την Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο από την δέσμη των παράνομων και εγκληματικών αποφάσεων της Διοίκησης της αποκαλύπτεται και από την Κατάσταση Μεταβολών των Ιδίων Κεφαλαίων της Τράπεζας, η οποία παρουσιάζεται στη σελίδα 3 της ετήσιας έκθεσης. Από την κατάσταση αυτή προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2008 τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας μειώθηκαν κατά 560 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην απομείωση των χρεογράφων και των δομημένων ομολόγων. Τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας παρουσίασαν μείωση κατά 39% περίπου καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης τους από το κράτος με 675 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η εξαιρετικά υψηλή μείωση των ιδίων κεφαλαίων και η εξ’ αυτής αδύναμη θέση της καθαρής θέσης της Αγροτικής ανάγκασε το ελληνικό δημόσιο να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της με 675 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών. Όπως προκύπτει από τον ακόλουθο πίνακα η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ από το κράτος ανήλθε σε 75,9% των ιδίων κεφαλαίων της έναντι 4,2% της Εθνικής, 25,4% της ALPHA και 12% της Πειραιώς.

Ίδια Κεφάλαια Αύξηση
Μετοχικού Κεφαλαίου Ποσοστό
Εθνική 8267054 350 4,2%
Eurobank 4623000 950 20,5%
ALPHA 3940697 1000 25,4%
Πειραιώς  3025200 370 12,2%
Ταχ. Ταμιευτήριο 543951 225 41,4%
Αγροτική 888855 675 75,9%

3δ. Μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα
Η οικονομική θέση της Αγροτικής Τράπεζας καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής αν ληφθεί υπόψη ότι η Τράπεζα από το σύνολο των 888 εκατ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων της έχει επενδύσει τα 700 εκατ. ευρώ στις παρακάτω τρεις εταιρίες:
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης 266εκατ. Ευρώ
Αττικάτ-Πανούση 209εκατ. Ευρώ
Κουτσολιάκος Folli-Follie 225εκατ. Ευρώ

Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα:
Η Διοίκηση της ΑΤΕ με μοναδικό κίνητρο την εξυπηρέτηση τρίτων προς την Τράπεζα συμφερόντων αποφάσισε την αγορά προϊόντων υψηλού κινδύνου και υψηλής επισφάλειας. Από την αγορά αυτή προέκυψαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η Διοίκηση της ΑΤΕ λόγω της διαρκούς κάλυψης που της παρείχατε, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις στη Βουλή, συνέχισε το καταστροφικό της έργο, δημιουργώντας τεράστιες ζημιές στην Τράπεζα και στο Ελληνικό Δημόσιο. Η μείωση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας το έτος 2008 κατά τουλάχιστον 560 εκατ. ευρώ είναι ένα μικρό δείγμα των εγκληματικών της πράξεων.
Η Διοίκηση της ΑΤΕ για την συγκάλυψη των κατά συρροή διαπραχθέντων σκανδάλων της αναγκάσθηκε να διαπράξει δύο πρόσθετα σοβαρά για ένα Τραπεζικό Ίδρυμα εγκλήματα: Πρώτον με τη συνδρομή των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών προχώρησε στην παραποίηση θεμελιωδών μεγεθών της Οικονομικής της Θέσης. Δεύτερον, δημιούργησε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια ελεγκτικά χρονικά ασπίδα νομικής και οικονομικής προστασίας των εσωτερικών ελεγκτών της προκειμένου οι τελευταίοι να μην αποκαλύψουν τις εγκληματικές ενέργειες της Διοίκησης.

Για όλους τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να ζητηθεί από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) η συνδρομή τους για την αποκατάσταση της τάξης και της ευταξίας στην Τράπεζα.
     
Κύριε Υπουργέ,
Ως στέλεχος της Τράπεζας αυτής από το 1975, ως Υπουργός σε  4 οικονομικά Υπουργεία και επί 14 χρόνια μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν είναι δυνατό να σιωπήσω μπροστά στα τεκμηριωμένα πιο πάνω εγκλήματα. Ακόμα όμως και αν δεν θεωρείτε εγκληματικές τις πιο πάνω πράξεις, οφείλετε να αναγνωρίσετε ή να ελέγξετε την ακρίβεια των στοιχείων, τα οποία σας παραθέτω και να απομακρύνετε τους αποτυχημένους διοικούντες την Τράπεζα αυτή. Ως κύριος μέτοχος της έχετε συνυπευθυνότητα, δεδομένου ότι πλην άλλων η καθαρή θέση της Τράπεζας απομειώθηκε συνολικά κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας διοίκησης κατά 1,1 δισ, Ευρώ.

 Με τιμή

Γιώργος Ανωμερίτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved