ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Νέα δέσμη μέτρων ζητεί η τρόικα

 

Αθήνα 29.4.2010, 18:22

Νέα δέσμη μέτρων λιτότητας εισηγείται στην κυβέρνηση η τρόικα, προκειμένου να παράσχει οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα είπαν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η τρόικα πιέζει για μέτρα το συνολικό ύψος των οποίων θα φτάσει τα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη διετία.

Συγκεκριμένα ζητεί:
- Πλήρη κατάργηση του 13ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) και του 14ου μισθού (δώρο Χριστουγέννων) στο δημόσιο τομέα (έχουν ήδη περικοπεί τελευταία κατά 30%), καθώς και πάγωμα προσλήψεων.
- Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που ελπίζεται ότι τελικά θα αποφευχθεί με αντάλλαγμα τριετές πάγωμα μισθών και περικοπές στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Άλλες πληροφορίες θέλουν την μετονομασία των μισθών σε πριμ παραγωγικότητας, που θα χορηγείται προαιρετικά από τις επιχειρήσεις.
-
Κατάργηση των συντάξεων που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να  εξαιρέσει από το μέτρο τους μικροσυνταξιούχους.
- Αύξηση του ποσοστού απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων σε 4% ή 5%, από 2% που είναι σήμερα.
- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Για το βασικό συντελεστή ζητείται αναπροσαρμογή στο 23-24% (έναντι 21% που είναι σήμερα) και για το χαμηλό συντελεστή στο 12%, από 10,5% που είναι σήμερα.
- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τα μέτρα θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την Παρασκευή.

Δηλώσεις
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων δήλωσαν:

Γιάννης Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ): Αντιλαμβάνεστε και το αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της τουλάχιστον ιστορίας. Είναι ένα σημείο καμπής. Οι δανειστές όχι απλά πιέζουν, εκβιάζουν και ούτε καν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού και άδικου πακέτου μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση.
Κατανοείς τη δύσκολη θέση της χώρας. Δεν κατανοείς τις πολιτικές και γι’ αυτό αντιδρούμε, γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες. Θα ακούσατε ότι άλλοι φορείς έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Τη χώρα μας την αγαπάμε όλοι. Αλλά αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών ανθρώπων αυτής της χώρας, τους μη έχοντες και μη κατέχοντες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες μας να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης.
Νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις μας για τον 13ο και 14ο μισθό και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ’ αυτή την απαίτησή.

Ηλίας Ηλιόπουλος (γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ): Σήμερα διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια τελειωμένη συμφωνία η οποία μέχρι τώρα συζητήθηκε, αποφασίστηκε ερήμην τουλάχιστον των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Βγαίνει μία απόφαση η οποία έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
Η κατάργηση όπως μας είπαν του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή, η αύξηση του ΦΠΑ και όποια άλλα μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχεται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών. Και μάλιστα μονόπλευρα.
Γιατί συμβαίνει από την άλλη πλευρά, βέβαια με μία διαδικασία μακάρι να βοηθηθεί η χώρα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζει η κοινωνία στο ένα μέρος θετικά και στο άλλο μέρος με πολύ σκληρά μέτρα.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι μας συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή απαιτείται κοινωνική σύμπνοια, πολιτική ευθύνη. Η δικιά μας βούληση είναι δεδομένη. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες πραγματικές, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορούν και θα συμβάλουν έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειές.

Δημήτρης Ασημακόπουλος (πρόεδρος ΓΔΕΒΕΕ): Με τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Πρωθυπουργό αντιληφθήκαμε ότι παρέχεται στη χώρα μας ένα επαρκές δίχτυ ασφάλειας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το δίχτυ ασφάλειας πρέπει να το πληρώσουμε πολύ ακριβά και με πολύ σκληρά μέτρα. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τελικής διαπραγμάτευσης. Δεν θεωρώ ότι είμαστε και πάρα πολύ ευχαριστημένοι.  
Η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα, διότι θα συρρικνωθεί… Διότι με όλα αυτά τα μέτρα συρρικνώνεται γρήγορα και βίαια η αγοραστική δύναμη. Χωρίς πελάτες λοιπόν τι τιμή θα βάλεις παραπάνω στο προϊόν;
Είμαστε σαφέστατα κατά της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Έχουμε την αίσθηση ότι τουλάχιστον δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί.

Νίκος Αγγελόπουλος (πρόεδρος ΣΕΤΕ): Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση που είναι και συνεπώς πρέπει να πολεμήσουμε, οι δυνατότητες υπάρχουν. Την κυβέρνηση πρέπει να τη στηρίζουμε, διότι αν δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτή την κυβέρνηση έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα ούτε κομματικών ούτε πολιτικών αντιπαραθέσεων. Είναι εθνική ανάγκη να στηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται.
Η κυβέρνηση υπεύθυνα διαπραγματεύεται και εμείς εμπιστευόμαστε στην κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει. 

Βασίλης Κορκίδης (πρόεδρος ΕΣΕΕ): Τα μέτρα τα οποία ζητήθηκαν από την Τρόικα είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνει τη δυνατότητα να το παλέψουμε και χρονικά και οικονομικά. Σ' αυτό το διάστημα των 18 – 19 μηνών, μέχρι το τέλος του 2011 έχει τη δυνατότητα αν θέλετε η ελληνική κοινωνία, η ελληνική, όλη η τάξη να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Σαφώς θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Πρέπει να το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε οριστικά από τον κίνδυνο της πτώχευσης.
Δεν είναι δυνατόν να πούμε εμείς ναι στην αύξηση του ΦΠΑ. Είχαμε μια αύξηση του ΦΠΑ πριν λίγο διάστημα. Γίνεται ένας αγώνας να παγώσουμε τις τιμές και όπου είναι δυνατόν να τις μειώσουμε. Όπως καταλαβαίνετε μια δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ είναι αδύνατον να απορροφηθεί.
Ο 13ος και ο 14ος μισθός νομίζω ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στο ιδιωτικό τομέα. Αυτό τουλάχιστον είναι ένα κίνητρο να κάνουμε τον ιδιωτικό τομέα πιο ελκυστικό και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους εργοδότες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και να αποφορτώσουμε αν θέλετε έναν υπέρβαρο δημόσιο τομέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved