ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Άδεια ανατροφής τέκνου και στους πατέρες του Λιμενικού

 

Αθήνα 27.11.2010, 18:43

Και οι πατέρες του Λιμενικού Σώματος δικαιούνται άδεια ανατροφής τέκνου, αποφάνθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κατόπιν σχετικής καταγγελίας.

Συγκεκριμένα, αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, σύζυγος αυτοαπασχολούμενης, ζήτησε από την υπηρεσία του να του χορηγήσει άδεια ανατροφής τέκνου, επικαλούμενος την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και τις σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους (άρθρο 53 του ν. 3528/2007). Το Λιμενικό Σώμα απέρριψε το αίτημα, απαντώντας ότι οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα δεν έχουν πεδίο εφαρμογής στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, οι άδειες του προσωπικού του οποίου ρυθμίζονται από ειδικές διατάξεις (ν. 3079/02 και ΠΔ 138/2001). Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν άδεια ανατροφής τέκνου μόνο για τις μητέρες λιμενικούς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, διαμεσολαβώντας ως φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την εργασία, επισήμανε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ότι το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί και στις ένοπλες δυνάμεις και ότι επιλύθηκε, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, με την υπ’ αριθμ. 2/1ης/21.01.2010 απόφαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία επεκτάθηκε η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνων και στο άρρεν μόνιμο και εθελοντικό στρατιωτικό προσωπικό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε ότι διατάξεις που προβλέπουν άδεια αποκλειστικά για τις γυναίκες, βασιζόμενες στον ρόλο τους ως μητέρων, δηλαδή στην ιδιότητά τους ως γονέων, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους πατέρες, εισάγουν απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου. Για το λόγο αυτό έρχονται σε αντίθεση αφενός με το Σύνταγμα (άρθρα 4 παρ. 2 και 21 παρ. 1 και 5), αφετέρου με το κοινοτικό δίκαιο (Οδηγίες 2010/18/ΕΚ και 2002/73) και με τον ν. 3488/2006 (άρθρο 8) που απαγορεύει κάθε διάκριση όσον αφορά τους όρους εργασίας, για λόγους που αφορούν το φύλο ή/και την οικογενειακή κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναγνωριστεί δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου και στους πατέρες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα.

Η Νομική Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος ερεύνησε το θέμα και αποφάνθηκε θετικά, προωθώντας ενημερωτικό σημείωμα προς την ηγεσία του Σώματος. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Προσωπικού του Λιμενικού εξέδωσε απόφαση, με την οποία χορήγησε τις διευκολύνσεις ανατροφής τέκνων και στο άρρεν προσωπικό του Λιμενικού Σώματος με οικογενειακές υποχρεώσεις. Παράλληλα ξεκίνησαν οι διοικητικές ενέργειες για την ικανοποίηση του αιτήματος του αναφερομένου.

 Το θέμα ρυθμίστηκε και νομοθετικά, με την πρόσφατη έκδοση του προεδρικού διατάγματος 106/2010, το οποίο τροποποιεί το προηγούμενο ΠΔ 138/2001 ως προς τις άδειες του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Με το νέο π.δ. θεσπίζεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ως προς την αναγνώριση άδειας ανατροφής παιδιού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved