ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" μετεξελίσσεται

 

Αθήνα 25.9.2013, 15:12

Κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και συζητούνται αύριο στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Βοή­θεια στο Σπίτι», το οποίο έκλεισε αισίως 12 χρόνια λειτουρ­γίας προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες ως ένας σημαντικός και χρήσιμος θεσμός στον τομέα του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την τροπολογία το πρόγραμμα συνεχίζεται, μετε­ξελίσσεται και διευρύνεται.

Αξιολογώντας τις αυξημέ­νες ανάγκες για κατ’ οίκον φροντίδα σε κατηγορίες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν έν­τονα προβλήματα και χρήζουν στήριξης, το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προώθησε όχι μόνο τη συνέχιση του προγ­ράμματος αλλά και τη μετεξέλιξη και διεύρυνσή του ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό για τους αδύναμους που έχουν ανάγκη τη στήριξη στο σπίτι, σε κάθε χω­ριό και σε κάθε γειτονιά, με καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.

Επιμέρους προγράμματα
Με την προτεινόμενη ρύθμιση το πρόγραμμα προσ­φέρει υπηρεσίες στους δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων:
1. Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων.
2. Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα.
3. Κατ’ οίκον Νοσηλεία.

Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως σε: συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, ιατρική φροντίδα, νοσηλευτική μέριμνα, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια, ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματα τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών ωκαι συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες, κλπ.

* Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» θεσμοθετήθηκε με το άρ­θρο 138 του ν. 4052/12 αφορά την παροχή υπηρεσιών στους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί.
* Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, με σκοπό την κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλισθεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοι­νωνικού αποκλεισμού.
* Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» θεσμοθετείται σε συνεργασία με το Υπο­υργείο Υγείας με σκοπό την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την μετανοσοκομειακή νοσηλεία και ανάρρωση του ασθενούς στο δικό του χώρο συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απελευθέρωση νοσοκομειακών κλινών για να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη.
* Το πρόγραμμα «κατ’ οίκον Νοσηλεία» θα εφαρμοστεί κατ’ αρχήν πιλοτικά.

Υλοποίηση
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσω­τερικών, του ΙΚΑ-ETAM και της ΕΕΤΑΑ.

Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1 Οκτωβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014 θα γίνει πλή­ρης καταγραφή των ωφελούμενων ανά κατηγορία που εξυπηρετούνται σε κάθε δήμο, σε ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο, εκτός των άλλων, θα εμφαίνεται η ιδιότητα με την οποία μετέχει στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος π.χ. ωφελούμενος του «Κατ’ οί­κον Φροντίδα Συνταξιούχων» ή του «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» ή του «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» κλπ. Η διαδικασία καταγραφής, η τήρηση και η επικαιρο­ποίηση του μητρώου θα περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση.

Οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα που θα αποφασίσουν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά την 30η Σεπ­τεμβρίου 2014 δύνανται μετά την 1-06-2014, να συνάπτουν προγραμματική σύμβαση με τα Υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας, του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και της ΕΕΤΑΑ για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του «Κατ’ Οί­κον Φροντίδα Συνταξιούχων», των δικαιούχων του νέου προγράμματος «Κατ’ οί­κον Κοινωνική Φροντίδα» ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ οικονομικά αδυνά­των πολιτών, καθώς και δικαιούχων του «Κατ’ οίκον Νοσηλείας».

Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στο παρα­πάνω πλαίσιο θα καθοριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα για την παρα­κολούθηση και την διοίκηση του για υποστήριξη των διαδικασιών, παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ανά δήμο και δομή, αποτύπωση των παρεχομένων υπηρεσιών ανά επιμέρους πρόγραμμα και ωφελού­μενο, στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης του προγράμματος κλπ.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved