ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Proslipsis.gr | Αθήνα 15.11.2014, 23:14

Ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας energo-eke.gr, η υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. 

Το μέτρο, που προβλέπει χρηματική ενίσχυση και άλλες παροχές σε οικονομικά αδύναμους, θα λειτουργήσει πιλοτικά για έξι μήνες σε έναν δήμο ανά περιφέρεια, ως εξής: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη). Στην συνέχεια και έως τις αρχές του 2016 προβλέπεται να επεκταθεί σ’ όλη τη χώρα. 

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους παραπάνω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη. Τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Στόχοι
Όπως είναι γνωστό, σκοπός του εγγυημένου εισοδήματος είναι να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης σε όσους δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους. Στην περίπτωση που υπάρχουν χαμηλά εισοδήματα, τότε το επίδομα αυτό θα χορηγείται συμπληρωματικά.

Οι τρεις άξονες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι: εισοδηματική ενίσχυση, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας, προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία.

Ο νέος θεσμός προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. 

Πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών -μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του ν. 3986/11– και τυχόν επιδομάτων ή άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ. 

Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. 

Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Επισημαίνεται ότι η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αναστέλλεται αν ο δικαιούχος λείψει από την Ελλάδα για διάστημα άνω των δύο μηνών ή αν αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που θα του προταθεί ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.

Άλλες παροχές
Οι επιπλέον της οικονομικής ενίσχυσης παροχές προς τους δικαιούχους είναι οι εξής:
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
- Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου
- Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
- Ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου
- Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους
- Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
- Οι δικαιούχοι που μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης


ΠΙΝΑΚΑΣ
Η ετήσια οικονομική ενίσχυση με βάση την οικογενειακή κατάσταση

Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600
Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800
Ζευγάρι με ένα ανήλικο και ανά ενήλικο παιδί: 5.400
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved