ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Παροχές - Δικαιώματα Επιστροφή    
Ο Συνήγορος του Πολίτη για την άρση του προστίμου ανυποταξίας

Αθήνα 4.2.2016, 6:56

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νόμου 4361/2016, με τον οποίο αίρονται τα δυσανάλογα πρόστιμα ανυποταξίας όσων στρατευσίμων έχουν στο μεταξύ καταταγεί ή πρόκειται να καταταγούν μέχρι το τέλος του επομένου έτους.

Για το θέμα αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε παρέμβει ήδη από το 2011, με βάση πάνω από εκατό αναφορές στρατευσίμων. Δεν αμφισβήτησε τη νομοθετική επιλογή για κυρώσεις προς εξασφάλιση της στρατολογικής ισότητας, επισήμανε όμως ότι η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει κλιμάκωση βάσει εξατομικευμένων παραμέτρων υπαιτιότητας ή οικονομικής κατάστασης, ιδίως δε πλήρη άρση σε περιπτώσεις στρατευσίμων που έχουν ήδη καταταγεί, καθώς είναι αδιανόητο να τους ακολουθεί πρόστιμο 6.000 ευρώ ακόμη και μετά την απόλυσή τους.

Ενώπιον της αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (14.1.2016), ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη σχετική ρύθμιση, καθώς αντιμετωπίζει την πλέον κραυγαλέα από τις αδικίες του προϊσχύοντος συστήματος. Σε σχετικό γραπτό υπόμνημά της, η Αρχή παρουσίασε συναφή ζητήματα που απομένουν προς επίλυση, ιδίως το ζήτημα των καταβληθέντων, την προσθήκη νέων περιπτώσεων άρσης ή κλιμάκωσης του προστίμου, την εξίσωση του ποσού εξαγοράς της εναλλακτικής υπηρεσίας, τα προβλήματα στη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής αναγνώρισης αντιρρησιών συνείδησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Συνήγορος του Πολίτη συγκρατεί τη δέσμευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μελλοντική συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις στρατολογικές κυρώσεις. Επαναλαμβάνει, τέλος, τη διαθεσιμότητά του, όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε σχετική συνάντηση στελεχών της Αρχής και του Υπουργείου (26.11.2015), για συνδρομή σε ενδεχόμενη ίδρυση μηχανισμού προστασίας των δικαιωμάτων των μονίμων και εφέδρων στελεχών με βάση την κοινή πεποίθηση ότι στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων δεν παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι γενικές αρχές του δικαίου. 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved